Emke denkt snellere acht dan Nereusformatie te kunnen maken

Algemeen

Bondscoach Mark Emke houdt vast aan zijn plan om voor de EK een zo snel mogelijke acht te formeren uit bondsroeiers. De roeiers uit de Nereusploeg die vorig weekeinde in dit nummer verrassend goud wonnen in, wijken deels uit naar andere boten.

Zo zullen Bo Wullings en Lex van den Herik in de tweezonder starten. Zij werden in dit nummer bij de NK derde. Abe Wiersma en Freek Robbers krijgen een kans voor de dubbelvier. Een dubbeltwee zal niet worden uitgezonden. “We hebben bij de dubbelvier nog wat last van blessures, dus dat zou wat veel zijn. Het moet zich alleen nog even uitkristalliseren wie uiteindelijk bij de EK in deze boot zitten”, aldus Emke.

Verenigingsacht
Het opdelen van de Nereusroeiers betekent volgens hun coach Diederik Simon nog niet dat de succesvolle verenigingsacht uit elkaar is gevallen. “De EK was volgens Emke al gereserveerd voor de bondsacht en dat was duidelijk niet onderhandelbaar. Daarnaast hebben we nog het probleem dat Mick Makker voorlopig niet inzetbaar is. En dat is één van mijn beste roeiers.”

Mogelijkheden
Voor na de EK ziet Simon nog mogelijkheden. “Het oorspronkelijke plan liep tot en met de eerste wereldbeker. Ik wist ook niet precies hoe hard ze zouden gaan. We moeten nog met elkaar bespreken hoe we nu verder gaan, het is nu nog even een kwestie van de manschappen verzamelen. Maar de acht heeft wel mijn voorkeur. Op die manier kan iedereen nog een leuk seizoen varen waarbij er veel gewonnen kan worden. Anders houdt het nu al voor een paar jongens op en dat zou zonde zijn.”

Wereldbekers
Hij wil zich richten op nog een aantal internationale wedstrijden, maar is er naar eigen zeggen niet per sé op uit de bondsacht te verslaan en dan alsnog een WK-ticket op te eisen. “Dan moeten onze wegen wel toevallig kruisen en ik weet niet of dat gaat gebeuren. Ik zou graag de twee resterende wereldbekers willen starten en eventueel Henley.”

Achtopstelling
Inmiddels is de bondsacht die Nederland bij de EK zal vertegenwoordigen ook bekend. Deze bestaat uit de tweede vier van Belgrado (Van den Ende, Knab, Braas en Meylink) gecombineerd met Mechiel Versluis, Kaj Hendriks, Robert Lücken en Tone Wieten. De laatste twee gelden mede vanwege eerdere studieverplichtingen als herintreders en kwamen bij de NK nog niet in actie. Opvallende afvaller is routinier Mitchel Steenman.

Vierzonder
De zilveren vierzonder van Belgrado blijft met Harold Langen, Jasper Tissen, Vincent van der Want en Govert Viergever ongewijzigd. “Die roeiden daar goed, dus we zien weinig redenen dat nu te veranderen”, aldus Emke. Volgens de Amsterdamse coach volgt na de EK een nieuwe selectieronde. “Er komt nog een aantal jongens terug vanuit Amerika en wellicht is ook Olivier Siegelaar dan weer beschikbaar. Hoe we dat precies gaan inpassen, weet ik nog niet.”

Vrouwenacht
Bij de vrouwen stuurt hoofdcoach Josy Verdonkschot naast de al gevormde prioriteitsboot dubbelvier nog een sterke dubbeltwee (Scheenaard/Oldenburg) en een acht. In die laatste boot zitten de sterkste boordroeisters (Van Veen/Rustenburg/Jorritsma/Florijn/Lanz), inclusief de winnende twee van Ymkje Clevering en Veronique Meester van de NK. Omdat Karien Robbers nog steeds herstellende is van een blessure is Kirsten Wielaard vooralsnog de achtste roeister.

Talenten
Achter deze acht volgt de vierzonder met de onlangs geselecteerde talenten Marleen Verburgh, Annemarie Bernhard, Willeke Vossen en Lisanne Brandsma. Roos de Jong completeert het stel in de skiff. Zoals eerder vermeld bemannen olympisch kampioene Ilse Paulis en wereldkampioene Marieke Keijser de lichte vrouwen dubbeltwee en zit Amber Kraak in de lichte skiff.

©NLroei, 13-5-2017