Marlijnen doorboren roeiboten tijdens Atlantic Challenge

Algemeen

Dat een roeitocht van 5000 kilometer niet zonder slag of stoot gaat is misschien wel vanzelfsprekend. Blaren, slaapgebrek en hevige stormen zijn deelnemers niet onbekend. Maar ook Marlijnen – een soort zwaardvis – die hun zwaard kwijtraken in de onderkant van een boot vormen een risico. Het overkwam maar liefst twee teams van de Talisker Whiskey Atlantic Challenge.

Tijdens slaap
Een roeier van team ‘Latitude 35’ had een engeltje op zijn schouder. Hij lag op 6 januari te slapen toen de ‘speer’ van een marlijn zijn matras doorboorde, net tussen zijn benen door. Hij raakte niet gewond, wel liep het team ruim vijf en een half uur vertraging op.

Opnieuw
Gisteren was het opnieuw raak. Een Marlijn jaagde op een school tonijn en verloor zijn ‘zwaard’ uiteindelijk ook in de onderkant van de boot. Volgens organisatie Atlantic Campaigns was de lek binnen een uur weer gedicht.

De roeiers maakten een foto van de Marlijn. Foto via: Atlantic Campaigns

Eerder
Het is niet voor het eerst dat roeiers van de oceaanrace hinder ondervinden van Marlijnen. In 2013 kwam het winnende team ook met de bek van een Marlijn nog in hun boot over de finish.

Een livestream van de race is hier te volgen.