Steenman dubbel kustroeikampioen: ‘weekeinde kon niet beter’

Algemeen

“Ik wist van mezelf dat ik goed fit ben, dat wist ik ook van mijn twee roeipartners.” Tweevoudig wereldkampioen kustroeien Mitchel Steenman blikt terug op de afgelopen dagen. Hij verscheen in iefst drie disciplines aan de start: de dubbeltwee, de gemixte dubbeltwee en de vier met stuurman. In de twee won hij beide keren goud. “Het weekeind kon niet beter.”

De Fransman Julien Bahain was niet alleen roeipartner van Steenman, maar ook een van de organisatoren van het toernooi. “Hij maakte wel lange dagen, maar was conditioneel goed in orde. We wisten wel dat we een goede kans maakten”, blikt Steenman terug. “Het weer was rustig, de golfslag viel mee en daarom hadden we als vlakwaterroeiers misschien een voordeel ten opzichte van degenen die alleen aan kustroeien doen.” De golven kunnen aan de kust uiteraard fors zijn.

Inhaalrace
Behalve het parcours dat niet, zoals bij vlakwaterroeien kaarsrecht is, is ook de start anders. Je staat naast de boot en na het startsein spring je erin en mag je weg. “Dat ging over het algemeen bij ons goed, behalve in de finale van de mannendubbeltwee”, zegt Steenman. “We sprongen erin en een bankje vloog eraf. Dat moesten we terug doen en toen vertrokken we als laatste. Ik denk dat sommige ploegen al dertig halen hadden gemaakt toen wij weg konden roeien. Het werd een enorme inhaalrace. Zeker als je bedenkt dat ik daarna in de mixeddubbel wilde varen was het een pittig potje.”

Waterkennis
Bahain is betrokken geweest bij het ontwerpen van het parcours in de baai van Victoria in Canada en kent de route dus op zijn duimpje. Dat gaf een voordeel. “Hij weet hoe de stroming hier staat. Dan kun je de goede koers kiezen en je weet hoe je een boei moet nemen. Als je weet dat er een beetje stroming van de zijkant is, dan kun je een kilometer van tevoren al een beetje stroomopwaarts rechts van de boei ‘prikken’, dan ga je vanzelf naar de boei toe. Anders moet je nog eens stroomopwaarts naar de boei toe. Die waterkennis is handig, daar kun je veel tijd mee pakken.”

Concurrentie
Een aantal roeiers hebben bekende namen, net als Steenman, Janneke van der Meulen en Bahain zelf. Hen kennen we van internationale toernooien in het vlakwaterroeien. Ook zijn er roeiers die zich alleen met kustroeien bezighouden. “Van hen weet je van tevoren vrij weinig. Als zij ook tien tot twaalf keer in de week trainen, maar dan alleen als coastalroeiers, maakt dat het niet makkelijker voor ons”, zegt de Rotterdammer.

RV Breda
De mannendubbeltwee startte Steenman dus met een Fransman. Bij een vlakwaterwk is dat niet mogelijk. Dit toernooi is gericht op de clubs, daarvoor kom je uit. Het land waar deze club is gevestigd bepaalt voor welk land je start. “Julien is al langere tijd lid bij RV Breda”, zegt Steenman. Onder de vlak van die vereniging zijn veel Nederlanders gestart. “Het is leuk dat dit kan. We hebben vroeger al eens samen gevaren in Henley. Het loopt lekker.” Overigens woont de Fransman al een tijd in Canada. Voor dat land kwam hij ook uit bij de Olympische Spelen.

Combinatie
Behalve het parcours dat verschilt van het bekende roeiwater, zijn ook de boten anders. “Het is eigenlijk een beetje een combinatie van roeien en zeilen”, ervaart Steenman. “Je ligt niet veilig tussen je boeilijn, dus je moet maken dat je niet op elkaar invaart. De stroming speelt een rol. De boot loopt een stuk minder hard door. Ondanks de golven moet je alsnog zorgen dat bij iedere haal de bladen goed in het water zitten, of de golf nu van stuurboord, bakboord, of van voor of achter komt. Dat is net even wat lastiger.”