Column: Coastal Rowing… hoe ver willen we er mee gaan?

Achtergrond Column

De laatste dagen kom ik de term Coastal Rowing regelmatig tegen en inmiddels heet het ook wel kustroeien. Laatst zei iemand tegen me dat dit de toekomst van het roeien zou zijn. Een aantal jaren geleden hoorde ik van sloepenroeien op de Kaag, maar kennelijk zijn er ontwikkelingen. Ik wilde dus meer weten. Ik keek op internet en zag dat er bijvoorbeeld hier op de website van de KNRB aandacht aan wordt besteed. De eerste omschrijving, die ik tegen kwam, was rolbankroeien op open water. Aan open water denk ik aan de zee of aan een meer. Dat zal mooi roeien zijn, maar voor grote delen van Nederland hebben we dan geen locaties.

Maar, we hebben ook maar een paar wedstrijdbanen, al kunnen wel op veel meer plekken in heel Nederland gewoon roeien. Maar is het roeien? Er doet – als ik naar de wereldkampioenschappen kijk die plaatsvonden – een aantal oud toproeiers mee. Al zei een Zweedse deelnemer volgens de website van de KNRB, dat de beweging met gewoon roeien vergelijkbaar is, maar verder alles anders is. Ik kwam elders ook een vergelijking met zeilen tegen. In ieder geval is die sport altijd op open water en het water kan wild te keer gaan.

Het blijft dus lastig. Daarbij kom de discussie of FISA en IOC deze kant op zouden willen. Het IOC klaagt wel over de hoge kosten van een 2000-meter baan voor steden die de Olympische Spelen willen organiseren. Ik lees ook op de al genoemde website van de KNRB, dat in ieder geval het IOC toe wil naar meer aantrekkelijke sporten voor het publiek en ook open wil worden voor landen, die zich geen duur trainingscentrum kunnen veroorloven.

Open water, denk aan een zee of groot meer, is echt niet overal en het zou dus roeimogelijkheden beperken. Willen we dat, nee toch? En is het dan zo aantrekkelijk voor het publiek? Ik ben in ieder geval zo ver nog niet. Er is wel een trend om meer spectaculaire disciplines aan het olympisch programma toe te voegen, denk aan beachvolleybal en aan surfen.

Maar kustroeien als olympisch nummer, zou in dit geval zeker ten koste gaan van het aantal nummers bij het echte roeien. Ik begrijp dat het bij het Coastal Rowing, het kustroeien dus, om een wedstrijd gaat met veel ploegen tegelijk en er zijn begrijp ik keerboeien. Ik heb daar niets tegen en laten we er vooral mee verder gaan, zeker voor mensen die het voor hun plezier doen. Maar, laten we het gewone wedstrijdroeien niet vergeten. Wat mij betreft ligt daar de prioriteit.

Helma Neppérus is o.a. politica, oud-WKganger, erelid van de KNRB én columnist van NLroei.