Competitieroeien groeit: meer wedstrijden, meer druk

Algemeen

Competitieroeien is steeds meer in trek bij studentenroeiverenigingen. Vooral het C4+ veld voor eerstejaars is populair. Verenigingen zijn daar blij mee, maar het zorgt wel voor extra last op hun schouders.

Twee jaar geleden moesten veel ploegen worden teleurgesteld omdat zij niet mee konden doen aan de NSRF (voorheen NOOC) onervaren C4+bokaal. De hoeveelheid roeiers paste niet meer in één weekeinde.  ‘’Bij sommige wedstrijden gingen er alleen nog maar C4boten over de baan. Dat was erg jammer want ouderejaars konden niet meer meedoen, en wij wilden juist graag meer diversiteit zien,’’ zegt Florence Blaauwgeers, competitiecommissaris van de NSRF.

Splitsing
Daarom werd de bokaal afgelopen jaar gesplitst in de Stuurboord- en Bakboordbokaal. Beide bestaan uit zes verschillende wedstrijden, alleen op de Rottebokaal komen deze weer bij elkaar. Er zijn daardoor nu twee keer zoveel wedstrijden dan voorheen. Dat levert een hoop stress op voor veel verenigingen. ‘’Vooral de druk op de competitiecommissarissen is hoog en de botenwagens moeten ook dubbel zoveel boten transporteren,’’ volgens Blaauwgeers.

Capaciteit
Daarnaast is er voor de fanatiekere eerstejaars ook het klassement waaraan top C4+ boten meedoen. In totaal zijn er dus drie verschillende bokalen. Sinds de opsplitsing is er ruimte voor 200 meer ploegen dan voorheen. Dit jaar hebben 430 onervaren C4+ ploegen zich ingeschreven. In 2017 waren dat er 346.

Botenwagens
Proteus Eretes is blij met het grote enthousiasme voor het competitieroeien. In tegenstelling tot andere studentenroeiverenigingen doen bij hun ook veel ouderejaarsploegen mee aan de wedstrijden. ‘’Sinds vorig jaar hebben we ook een tweede botenwagen,’’ vertelt voorzitter Lotte van Dongen. ‘’De opsplitsing van de bokaal was een van de overwegingen om een extra in te zetten.’’

Kalender
Het NSRF-bestuur en een KNRB-commissie proberen ervoor te zorgen dat de competitiewedstrijden niet overlappen met ‘wedstrijd-wedstrijden’. ‘’Dat is lastig want de afgelopen jaren is de roeisport flink gegroeid. Daarom moeten verenigingen zelf ook kijken hoe ze zich daarop willen aanpassen. Wij hebben nu de capaciteit voor het roeien vergroot, het is verder aan de verenigingen om hun roeiers te faciliteren,’’ zegt Blaauwgeers.”

Druk
Ook op de Delftse roeivereniging is de extra druk op het bestuur waarneembaar volgens Van Dongen. ‘’Het bestuur gaat nog steeds met elke wedstrijd mee, daardoor kunnen we minder tijd in andere dingen stoppen. Daar moeten we de komende jaren naar kijken, bijvoorbeeld dat we meer commissieleden daarvoor aannemen of iets dergelijks.’’