Ringvaart: Marathon voor het goede doel

Algemeen

Een roeiwedstrijd over liefst 100 kilometer, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch waagden 165 ploegen met meer dan 800 roeiers zich gisteren aan de 44e editie van de Ringvaart Regatta.

Om zes uur ‘s ochtends vertrokken gisteren de eerste boten vanaf Asopos de Vliet in Leiden. De wedstrijd verliep vlekkeloos. ‘’Vorig jaar hebben sommige ploegen moeten opgeven vanwege het warme weer. Nu zijn de weersomstandigheden perfect,’’ zegt Robin Janz, een van de organisatoren.

Bijna
Even leek het erop dat er een baanrecord zou worden gevaren. Het ging om een Duitse vierzonder. De ploeg finishte in 7 uur en 17 minuten, twee minuten te langzaam voor een nieuw record. Toch is de ploeg erg tevreden over de race. ‘’Het was een goede tocht, we hebben geen problemen gehad. Vooral de laatste kilometers waren fijn, toen hadden we de wind in de rug’’, zegt roeier Stefan Verhoeven. Het is de vijfde keer dat hij over de Ringvaartfinish kwam. Volgend jaar wil hij weer een poging doen om het record te verbreken.

Goede doelen
Dit jaar roeien opvallend veel mensen om geld in te zamelen voor een goed doel. ‘Het werkt ook, 100 kilometer roeien, dat spreekt mensen aan,’’ zegt Janz. ‘’Je merkt toch dat roeien voor veel mensen een onbekende sport is, dat het wat minder leeft dan andere sporten. Als je er een goed doel aan koppelt, raken mensen meer geïnteresseerd. ‘’ Zij schat dat er ruim 40 ploegen donaties binnen hebben gehaald.

5000 euro
Een daarvan is een ploeg van Aegir, MutuaViqueens. Zij hebben al meer dan 5000 euro ingezameld voor Medical Checks for Children. In hun acht deden ze 11 uur en 28 minuten over de wedstrijd. Jorien te Riet Scholten roeit op nummer zes. ‘’We hebben echt hard getraind. De laatste weken zo’n vier à vijf keer per week,’’ zegt ze. ‘’We hebben speciaal voor de Ringvaart Regatta leren roeien, hiervoor konden we dat nog helemaal niet.’’ Medical Checks for Children is een organisatie die zich inzet om kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien van basiszorg.