NLroei eerstejaars: “Het was nieuw om ineens vooraan te varen”

Algemeen

“Jullie hebben niet geroeid om te winnen, maar wonnen door te roeien”, het zijn de woorden die zware mannen uit de viermet van Saurus van hun coach te horen kregen. Het gehele seizoen lag de Maastrichtse ploeg in de middenmoot, maar zaterdag pakten zij het volle puntental.

Ook bij de vrouwenviermet was er een opvallende winnaar. Vidar bleef in het achtenveld kleurloos in de achterhoede hangen, maar na het opsplitsen roeide de vier vooraan. “Het was heel nieuw voor ons om ineens vooraan te varen”, bekent roeister Wiep Hamers. “We wisten eigenlijk niet wat we konden verwachten en dachten: ‘we zien wel hoe het gaat’. We hadden ook nog maar een paar trainingen in de vier gedraaid.” 

Opsplitsen
De Vidar-acht kampte met blessures. “Omdat we niet goed vooruitkwamen met steeds invallers hebben de coaches besloten dat we op zaterdag opsplitsen in vieren”, vertelt Hamers. “Het ging heel goed. En dat doet veel met de stemming in de ploeg.”

Moment
Volgens Saurusslagman Nykle Krijgsveld komt de winst van zijn ploeg op een heel goed moment. “We zaten na de ZRB niet goed in ons vel. Het roeien zelf ging zeker niet lekker en we hebben ons laten intimideren door de boot waar we tegen lagen en de wind. Toen hebben we een goed moment met de coaches gehad om het erover te hebben. Technisch was het goed, maar er mist iets.”

Hemminga
De ploeg heeft een goede analyse losgelaten. “We merkten dat we ons gemakkelijk laten intimideren door andere ploegen. Dat is toch iets dat je niet wil”, aldus Krijgsveld. “Een ploeggenoot merkte op: ik vind het jammer dat we zeggen ‘hopelijk hoeven we niet tegen Nereus of Aegir’. Maar het zou leuk zijn als zij dat over ons zouden denken.” Dat leidde ertoe dat er durf is opgebouwd bij Saurus, onder meer Gyascoryfee Geert Hemminga heeft hiermee geholpen.

Boost
Krijgsveld: “Hemminga heeft ons geleerd hoe we echt goed op gang moeten komen. De tien halen over onze start heen zijn nu het sterkst. We waren overigens al snel in starten. Bij de finale hoorde een ploeggenoot de stuur van Aegir, waardoor we eerst zo geïntimideerd waren, zeggen: Dat is Saurus, die starten snel dus daar moeten we bij blijven.” 

Overboord
Dit gaf het ego van de Maastrichters een boost. “We hadden zo’n grote voorsprong dat we de eindsprint niet eens meer hoefden in te zetten. Toen we wonnen kon ik me in de euforie nog net bedenken om mijn benen overboord te doen, net als bij een worldcup”, lacht Krijgsveld.

Achten
Bij de eerstejaarsachten was Nereus heer en meester. Zowel de beide mannenboten als de zware vrouwen gingen met de winst naar Amsterdam. De lichte vrouwenoverwinning ging, net als vier van de vijf vorige wedstrijden naar Okeanos.