Vrouwen dubbelvier verrast met zilver

Algemeen

De vrouwen van de bondsequipe lijken een abonnement op het zilver te hebben. In een perfect opgebouwde race roeide het relatief onervaren kwartet van Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis naar een sensationele tweede plek. Geen van deze vrouwen roeide eerder een WK op het hoogste niveau, laat staan dat ze op het podium stonden.

Na lang op de vijfde plaats te hebben gelegen, stoomde de ploeg van Freek Robbers in de derde 500 meter door naar de derde stek. In de eindsprint werd vervolgens ook Groot-Brittannië nog ruimschoots ingehaald. Uiterst koel werd zelfs de aanval ingezet op de ongenaakbaar geachte olympisch kampioen China. De vrouwen van hoofdcoach Steve Redgrave konden deze aanval ternauwernood weerstaan. Het verschil tussen goud en zilver bedroeg een seconde.

De mannelijke evenknie bleef helaas steken op de vierde plaats. Polen, Groot-Brittannië en Italië bleken in de finale net een maatje te groot. Even leek het kwartet van Francesco Fossi de Italianen vlak voor de finish bij te halen, maar uiteindelijk bleek deze ploeg precies één seconde sneller.