Vijf uit vijf? Als het kan, gebeurt het tegenwoordig ook. Eerste finale om 13.54u

Dagprogramma

Wie de prestaties van oranje bij WK’s meer dan 35 jaar volgt, weet dat al te optimistische prognoses zelden uitkomen. Tot gisteren. Oranje reeg het ene succes aan het andere. Op zaterdag zes starts: twee sterke (maar ondankbare) vierde plaatsen, brons in de mannenvier met twee debutanten aan boord, en dan nog eens de zilverstrooptocht van de drie vrouwenboten: drie stuks. Een ongekende dag.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

En vandaag is het de dag om het succes te overtreffen. Er zijn vijf NLboten met medaillekansen. Gelet op de topvorm van equipe zouden die kansen ook wel eens allemaal benut kunnen worden. En als het kan, dan lijkt het anno 2022 ook te gebeuren.

Twellaar
In de skiff wordt het naar verwachting een strijd tussen twee giganten: Melvin Twellaar versus Oliver Zeidler. De Duitsers was in zijn halve finale imponerend. Maar hij weet ook dat in de laatste twee rechtstreekse confrontaties de Groninger sneller was. Dat is geen prettige gedachte als je in de schoenen van de regerend wereldkampioen zou staan.

Florijn
De andere gouden kans ligt in handen van Karolien Florijn. Ze zal als het om de titel gaat Emma Twigg moeten verslaan. Florijn is dit seizoen haar gelijke nog niet tegengekomen. Twigg maakt dit toernooi een sterke indruk, maar smijt niet met haar krachten. Zij zal zich beseffen dat een jongedame met een oranje pakje haar wil verslaan.

Vrouwenploegen
Roos de Jong en Laila Youssifou kunnen ook wel eens met zilver aan de haal gaan. Het wordt hoe dan ook doorroeien voor de dubbelaars want aan de finish moeten ze (alsof ze bij de NSRFslotwedstrijden zijn) als een haas overstappen naar de acht. Daar zitten dan de zilveren vierzonder en twee in te wachten. Zij zullen stuurvrouw Aniek van Veenen ook een medaille willen bezorgen. Goud winnen wordt lastig. De USA is letterlijk een maat te groot, maar dat is ook de zwakte van Yankees: de machinekamer wil nog wel eens haperen. Canada – met de voormalige pupillen van NLcoach Michelle Darvill – ligt ook op de loer.

Holland Acht
En dan de mannen van de Holland Acht. ‘Prestaties behaald in het verleden. bieden geen garantie voor de toekomst’, luidt een platgereden cliché. Maar als er één ploeg is die kan stunten, dan is het deze boot van ‘circus Simon’. Dieuwke Fetter kan als geen ander de mannen in het gareel houden.

Starttijden
13:54u Laila Youssifou en Roos de Jong
14.10u Holland Acht
14:25u Karolien Florijn
14:44u Melvin Twellaar
14:59u Vrouwenacht

De livestream, baanindelingen etc. zijn hier te vinden.