Voorbeschouwing: op de slotdag gaat Oranje XXL ten strijde, eerste A-finale om 13.39 u

Dagprogramma

Gisteren was het een topdag, en dan moet eigenlijk het allerbeste nog komen. Vandaag gaat het neusje van de oranje zalm in het roeiwater. Zoals het vlaggenschip, de skiff van Karolien Florijn. Het belooft wat.

Maar hoe zal het vannacht geweest zijn in het equipehotel? In Belgrado werden tien Nederlanders plotseling wereldkampioen. Een deel van het team is euforisch, anderen lagen mogelijk te woelen in de bedden, want vandaag staan hun finales geprogrammeerd. Eén ding is zeker: de roeiers en roeisters die nu aan de bak moeten, weten dat zij net zo in vorm zijn als de gouddelvers van gisteren. NLroei heeft voor de slotdag een paar bijzondere beelden aan de voorbeschouwing toegevoegd.

Hieronder de voorbeschouwing en het tijdschema, hier vind je de toernooi-informatie inclusief de videostream. Support NLroei hier, alvast bedankt!

Het programma
B-finales
11.06 uur Eva Mol
11.37 uur Nika Vos & Lisa Scheenaard

A-finales
13.39 uur mannendubbeltwee
Stef Broenink en Melvin Twellaar hebben elkaar voor het eerst ontmoet in de oproeibaan bij een wedstrijd. Maar zij vonden elkaar pas echt in de dubbeltwee. Het is een schoolvoorbeeld van een ploeg die nog sterker is dan twee individuen. Broenink is de stoïcijn, Twellaar meer flamboyant. Ze hebben een soort kameraadschap die te vergelijken is met de band tussen broers. In een gesprek met NLroei zeiden ze ook: “we kunnen dan uit een ander vaatje tappen.” Dat ging over vermoeid zijn in een finale en voor elkaar door het vuur gaan. Een wereldtitel zit in dat vat.

14.25 uur mannenskiff
Op Simon van Dorp staat geen maat. Dat is letterlijk en figuurlijk zo. Hij was als ‘jochie’ al zó lang (2 meter+) dat er voor hem een skiff is gemaakt. Eentje waar zijn voeten (schoenmaat 52) in passen en hij hele bank kan rijden. En dan is hij ook nog eens gruwelijk sterk. Maar toch was het een sprong in het diepe om halverwege dit seizoen in de skiff te moeten stappen. Hij was dolblij met zijn tweede plaats bij de Holland Beker, precies tussen de Europese skiffkampioenen Twellaar en Van Lierop in. Dat geeft de burger (hij is lid van WIllem III) moed. Wat kan het vandaag worden? Wat zou Google Translate maken van ‘het loopt zijn tegenstanders dun door de broek’? Olli Zeidler is een te respecteren (buur)man. Hij krijgt in zijn (nog niet zo lange) carrière te maken met een vierde oranje solist van formaat, vandaag treft hij de XXL-uitvoering.

14.44 uur vrouwenskiff
Karolien Florijn is de gedoodverfd favoriet. Ze zei het vorig jaar al bij de WK: ‘je moet het toch maar even doen’. Dit soort gedachten zullen vandaag ook door haar hoofd gaan. Anderzijds zullen haar tegenstanders hetzelfde denken. Florijn had zich in 2022 bij het oproeien voor de WKfinale voorgenomen ‘het licht te houden’. Focus op de techniek dus. Emma Twigg is haar voornaamste concurrent. Net als haar NLtegenstander loeisterk. Maar is zij technisch net zo in vorm als de roeister van het Nederlandse vlaggenschip? NLroei vindt van niet. Kijk maar naar deze (vertraagde) beelden van de halve finale. Ze roeien op sommige momenten (vrijwel) synchroon. Florijn plaatst haar bladen beter en benut haar beentrap optimaal.

14:59 uur mannenacht
De Holland Acht kan hard, maar had van de week nog niet de beste technische vorm (bekijk hier de beelden van de voorwedstrijd). Als de acht van stuurvrouw Dieuwke Fetter na de startfase in een goed baanritme valt, kan slag Mick Makker beter worden gevolgd. Dan is de Holland Acht een bedreiging voor de Britten die in eigen land bij de bookmakers favoriet zullen zijn. Oranje is een gokje waard.

Support NLroei hier
 en win dit schilderij!