EKselectie bekend: Keijser keert terug

Voorpagina Wedstrijden

Lichtgewicht roeister Marieke Keijser, die dit voorjaar lange tijd met een blessure langs de kant stond, is weer terug. De bronzen medaillewinnares van afgelopen WK in de dubbeltwee ligt eind volgende week in de skiff aan de start bij de Europese kampioenschappen in Luzern.

Dit maakte de KNRB gisteren bekend. Voor een rentree in de olympische dubbeltwee met Ilse Paulis vindt vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot het blijkbaar nog te vroeg. Paulis roeit net als bij de eerste wereldbekerwedstrijden van Plovdiv met verenigingsgenoot Martine Veldhuis. Dat deden zij toen met een tweede plaats niet onverdienstelijk.

Scullsters
Nicole Beukers, die zich vlak voor die wedstrijden in Bulgarije ernstig blesseerde aan de rug, is er nog niet bij. Net als toen vervangt Roos de Jong haar in de dubbelvier en start Lisa Scheenaard in de skiff. Laatstgenoemde maakte indruk door in dat nummer te zegevieren. Verdonkschot verrast met de deelname van Laila Youssifou en Elsbeth Beeres in de dubbeltwee.

Boordvrouwen
Tot voor kort maakten zij deel uit van de boordselectie. In die groep blijft de kersverse nationale recordhouder in de vierzonder intact. Ook het winnende duo van José van Veen en Alette Jorritsma blijft ongewijzigd. Voor de acht wordt nog met tien mensen geselecteerd. Alle vrouwennummers zijn zodoende bezet in Zwitserland.

Mannenvier
Bij de mannen is de vierzonder bekend. Na een slopende en chaotische selectie start de vier die onlangs in Duisburg de snelste was. Nelson Ritsema, Jan van der Bij, Michiel Oyen en Mitchel Steenman waren oorspronkelijk als tweede boot gerangschikt, maar behaalden betere prestaties dan Sander de Graaf, Vincent Klaassens en Rik en Ralf Rienks.

Afgedankt
Deze roeiers blijven vooralsnog wel bij de groep van bondscoach Willem Jan de Widt. Dat geldt echter niet voor de rest van zijn oorspronkelijk omvangrijk ploeg. Onder andere routiniers met een behoorlijk cv als Harold Langen en Freek Robbers werden voor hun diensten bedankt. Eerder mocht Govert Viergever zijn A-status al inleveren.

Prioriteitsboten
De Holland Acht blijft sinds de hoogtestage in Obertraun ongewijzigd. Vincent van der Want behoudt de boegpositie en Kaj Hendriks roeit daardoor met verenigingsgenoot Jacob van de Kerkhof in de tweezonder. Bij de scullers heeft Stef Broenink de dubbeltwee met Melvin Twellaar verruild voor de skiff, waardoor de ruimte vrij is om weer Niki van Sprang en Amos Keijser op te stellen.