Meer dan één op de tien vrouwelijke studenten en één op de honderd mannelijke studenten is tijdens de studietijd verkracht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van I&O research, uitgevoerd in opdracht van Amnesty International. En het was niet in Verweggistan, maar gewoon in Nederland. Geprojecteerd op een gemiddelde studentenroeivereniging is een aanzienlijk deel van de leden dit overkomen.
Dat hoeft uiteraard niet gepleegd te zijn door een verenigingsgenoot, maar toch is er volgens Gertie Dekker – inmiddels vertrouwenscontactpersoon van de KNRB – bij roeiverenigingen aandacht nodig voor dit probleem. “Uit gesprekken met vriendinnen blijkt dat het zeker bij een aantal van hen tijdens hun studietijd is gebeurd. En ook dat ze degene die ze dat heeft aangedaan, kennen van hun roeivereniging. Toen ik in het bestuur van Orca zat, hebben we daaraan wat proberen te doen.”
Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!
Grenzen
Dekker en haar bestuursgenoten deelden bij het uittrainingsfeest condooms uit met de tekst ‘Hé, ben jij oké?’. En dat viel op. “Het was echt een perfect middel om het gesprek op een goede manier op dit onderwerp te krijgen. Het is ook best wel complex. Het stellen van grenzen, het een beetje op elkaar letten of iemand het echt wel wil om met iemand anders mee naar huis te gaan en zo. Met behulp van die ‘ben jij oké?’-tekst lukte het om daarop de aandacht te vestigen.”
Of het ongewenst seksueel gedrag heeft voorkomen kan Dekker natuurlijk niet met zekerheid zeggen. “Maar het heeft in elk geval het bewustzijn vergroot. Het gaat erom dat je bijvoorbeeld in een vriendengroep bij elkaar checkt of het allemaal wel goed gaat. Of iemand zeker weet dat hij of zij met iemand anders mee naar huis wil.” En dat juist aan het einde van een feest, als de sfeer broeierig kan zijn en alcohol ook invloed heeft. Het gaat om sociale controle in de goede betekenis van het woord.
Themaweek
Maar aandacht voor ongewenst gedrag was niet het enige dat in haar Orcabestuurstijd bij haar club de revue passeerde. “We hebben de Week van de Veiligheid georganiseerd. Daar werd aan van alles aandacht besteed. Bijvoorbeeld aan reanimeren, maar ook hadden we thema’s als geestelijke gezondheid, ging het over alcohol en drugsgebruik en kwamen onder meer eetstoornissen aan de orde. ”Die themaweek leeft nog steeds. “Vanwege corona werd het dit jaar online gedaan. Het is mooi om te zien dat mijn clubgenoten die week hebben doorontwikkeld. Zo is er nu zelfs een website eraan gewijd.”
Dit is een verhaal uit de NLroeiserie over ongewenst gedrag: dit zijn deel I, II, III, IV,V en VI. Verenigingsbestuurders of anderen die contact willen opnemen met Gertie Dekker over preventieplannen: haar contactgegevens staan hier. De roeibond zoekt overigens een nieuwe aanklager voor de tuchtcommissie, dat is een soort officier van justitie, de vacature staat hier. Mensen die hun ervaringen met een NLroeiredacteur willen delen, kunnen een mailtje sturen naar info@nlroei.nl.