FISA: keuze aan roeiers bij indeling banen

Kort

Wereldroeifederatie FISA gaat bij de eerste wereldbekerwedstrijden in Belgrado experimenteren met de baantoewijzing. Om kritiek op zogenaamd ‘baanvoordeel’ voor te zijn, willen ze roeiers zelf laten besluiten in welke baan ze gaan roeien.

Dit maakte de atletencommissie van de FISA bekend via Twitter. Hoe het systeem er precies uit gaan zien is nog onduidelijk, maar zal vermoedelijk hetzelfde zijn als hoe dit tijdens de afgelopen editie van de Koninklijke Holland Beker werd gedaan. Winnaars uit de voorwedstrijden kregen toen als eerste de keus om een baan voor tijdens de finale te kiezen. Blijkbaar heeft dit experiment – dat mede tot stand kwam op voordracht van FISA – tot een bevredigend resultaat geleid, waardoor het nu ook bij een officieel FISA-evenement wordt ingevoerd.

Verantwoordelijkheid
Voorstanders, waaronder ook olympisch coryfee Matthew Pinsent, menen dat op deze manier de verantwoordelijkheid voor mogelijke oneerlijke omstandigheden bij de roeiers zelf wordt gelegd. “Strategie en tactiek liggen nu in handen van de roeiers zelf en men kan nu niet meer de schuld leggen bij de Fairness Committee” tweette de viervoudig olympisch kampioen.

Nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan het nieuwe systeem te verzinnen. Hoewel informatie over de baanligging en de wind werd bekend gemaakt, keken bij de vorige editie van de Holland Beker buitenlandse coaches toch wat verdwaasd rond toen ze een baan voor hun pupillen moesten kiezen. Kennis van de baan waarop geroeid is onontbeerlijk en thuisroeiers zouden dan in het voordeel kunnen zijn. Ook kan gesteld worden dat de organisatie (en FISA) op deze manier de verantwoordelijkheid voor het creëren van eerlijke omstandigheden makkelijk uit de weg kan gaan.