Bondscoach Van der Kolk stapt over naar onderwijs

Kort Voorpagina

Voormalig olympisch kampioen Kirsten van der Kolk verruilt haar baan als bondscoach bij de vrouwen voor die van lerares op een middelbare school. Volgende week staat zij al voor de klas als docent Aardrijkskunde. Of en in wat voor hoedanigheid zij nog bij de bond betrokken blijft, is nog onduidelijk.

Van der Kolk, maakte haar beslissing na afloop van de wereldkampioenschappen waar zij voornamelijk de vierzonder-stuurvrouw begeleidde. “Ik beleef het roeien erg intensief. Dat had ik als roeier, maar ook als coach. De hoge mate van betrokkenheid die daarmee gepaard gaat, begon steeds meer zijn tol te eisen. Om goed in mijn kracht te kunnen blijven staan, leek het me beter een stap terug te doen”, stelt de voormalige roeister van Nereus, die sinds de Olympisch Spelen van Londen in dienst was van de KNRB.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

Gezin
Ook haar gezinsleven speelt een belangrijke rol in haar beslissing. “Met kinderen op de middelbare school ben ik aangewezen op schoolvakanties. Dat verhoudt zich niet altijd goed met de planning van de equipe. Ik zou graag meer tijd met mijn gezin doorbrengen en vaker met hen op vakantie kunnen gaan. In topsport moet commitment van twee kanten komen, zowel van de roeier, maar ook van de coach. Het is me lange tijd gelukt dit logistiek goed te managen, maar dat commitment kan ik nu niet meer bieden.”

Leraarschap
De winnares van olympisch goud in de lichte dubbeltwee van 2008 gaat nu iets doen met haar studie Sociale Geografie die zij een kleine twintig jaar terug volgde in Amsterdam. “Ik heb het leraarschap altijd al interessant gevonden en heb toen ook steeds de vakken gevolgd die daarop van toepassing waren. Het lijkt misschien een grote overstap, maar ik zie ook parallellen met coachen. In beide vakgebieden ben je bezig om kennis over te brengen. En hoewel de leeftijden wel enigszins verschillen, werk je in beide gevallen met jongeren. Dat spreekt me ook aan.”

Combineren
Volgende week staat Van der Kolk al voor de klas bij een scholengemeenschap in Mijdrecht. “Toen ik eruit was dat ik iets in het onderwijs ben gaan doen, kwam ik al snel deze vacature tegen. Om mijn eerstegraadsbevoegdheid te halen, ga ik het les geven combineren met de lerarenopleiding. Dat maakt daarnaast coachen inclusief bijvoorbeeld trainingskampen lastig.” Toch houdt ze nog een kleine slag onder de arm. “Ik moet nog met hoofdcoach Josy Verdonkschot om tafel om te kijken of in een kleine rol nog iets kan toevoegen. Het idee om nog een levenslijn te behouden, spreekt mij wel aan. Topsport blijft een bijzondere wereld. Hoe dat precies loopt, kan ik nu nog niet inschatten.”