FISA-congres: Lichte vier definitief van de baan

Kort

Roeifederatie FISA besloot tijdens haar congres afgelopen maandag niet alleen over de toewijzing van internationale toernooien, ook werd bepaald dat alle FISA-toernooien voortaan ‘gendergelijk’ zullen zijn.

Support NLroei, klik hier en doneer!

Gevolg hiervan is dat de lichte mannenvierzonder compleet van het internationale podium zal verdwijnen. De wereldroeifederatie had eerder dit jaar een voorstel gelanceerd waarbij dit nummer geschrapt zou worden ten faveure van een lichte vrouwen tweezonder.

Het voorstel van de FISA werd ondersteund door 95,8% van de landen. Slechts zes nationale bonden stemden tegen. Eerder had de Nederlandse bondsvoorzitter Rutger Arisz al aangegeven dat Nederland het streven naar gendergelijkheid ondersteunt.

Zware mannen
Ondanks een vol veld met een fantastische finale bij de wereldkampioenschappen, zal de twee met stuurman voortaan ook niet meer uitgeschreven worden. Het betekent het (voorlopige) einde van niet-olympische nummers voor zware mannen op een WK. De viermet zal wel blijven bestaan op junioren en onder 23-niveau.

Viermet
Vanwege de gendergelijkheid heeft FISA er ook toe over moeten gaan een viermet voor de meisjes en vrouwen uit te schrijven bij de jeugd en sb-wk. Critici menen echter dat deze laatste toevoeging van weinig nut zal zijn. Ook de velden voor de para-roeiers zijn flink uitgebreid, met name om de roeiers uit de paralympische dubbeltwees ook een kans te geven in de skiff te kunnen starten.

Bestuur
Tijdens het congres werden verder enkele bestuursleden voor een volgende vier jaar benoemd, waaronder voorzitter Jean-Christophe Rolland. Eerder dit najaar werd hij als lid gekozen voor het IOC, dat druk uitoefent op de FISA om het lichtgewicht roeien van de Olympische Spelen te laten verdwijnen. Onlangs gaf Rolland aan dat de kans zeer aanwezig is dat er geen licht roeien meer op de Spelen zal zijn na Tokyo 2020.

1 thought on “FISA-congres: Lichte vier definitief van de baan

Comments are closed.