Waarom ik voor NLroei tik

Column

Mensen vragen mij geregeld waarom ik voor NLroei schrijf en of ik er iets mee verdien. Het meest simpele antwoord is dat ik zowel van roeien als van schrijven houd, maar dat is wellicht iets te kort door de bocht.

Geregeld vraag ik me namelijk oprecht af waarom ik het doe. Om duidelijk te zijn: het kost veel tijd, levert amper iets op en regelmatig krijg ik er nog gezeik over ook. Zo werd ik onlangs op een internationaal toernooi nog aangesproken door een fanatieke roeimoeder wiens kind in haar ogen onrecht was aangedaan.

De realiteit leert dat roeiers (of mensen in het algemeen?) snel op hun tenen getrapt zijn en rap ergens iets negatiefs in lezen dat vaak niets eens zo bedoeld is. Persoonlijk vind ik NLroei helemaal niet zo kritisch. Met enige regelmaat interview ik een toproei(st)er en altijd is de insteek daarvan positief. Mijn doel is vooral meer van de desbetreffende persoon te weten en daar een verhaal van te delen met de lezers. Als het kan met een persoonlijke insteek. Ik merk daarbij dat als roeiers zich kwetsbaar opstellen het nog het meest gewaardeerd wordt, zoals onlangs nog mijn stukje met skiffeur Stef Broenink.

Dit zijn echter wel de artikelen die het meeste tijd en energie kosten. Voor een kwalitatief goed stuk moet nu eenmaal een interview worden afgesproken en ook het uitwerken kost tijd. Ik hoop dat jullie beseffen dat zonder financiële hulp dit soort stukken steeds zeldzamer zullen worden.

Een andere reden waarom NLroei moet blijven bestaan, is dat ik denk dat het van belang is dat in Nederland onafhankelijke roei-journalistiek blijft bestaan. Zeker in een tijdsgeest waarin alles maar geweldig moet zijn, is het ook goed dat er in elk geval de mogelijkheid moet bestaan om ergens kritisch vragen te stellen, dingen uit te zoeken en daarover te berichten.

Zoals ik al zei, kritisch zijn we in mijn ogen maar zelden, maar vooral dat het kan, is belangrijk. Anders zijn we enkel overgeleverd aan het ‘nieuws’ van de KNRB. Iets dat – hoe begrijpelijk ook – nooit echt kritisch zal zijn.
Kortom: als jullie willen dat wij doorgaan met berichten, doneer dan, graag via onderstaande link.

Support NLroei, klik hier en doneer!