Nieuw clubhuis voor RV Iris

Achtergrond

Vorig weekeinde opende roeivereniging Iris uit Lisse haar nieuwe clubgebouw. De pas negen jaar oude club groeit als kool en heeft een prachtige nieuwe botenloods annex sociëteit gekregen.

Drijvende kracht achter de bloeiende vereniging en het nieuwe clubhuis is oprichter en voorzitter Erik Plantenberg (60). Het begon er slechts mee dat de Lissenaar, die in zijn jeugd en studententijd heeft wedstrijd geroeid, enkel een plek zocht voor de skiff van zijn dochter. ,,Ik kon een kleine loods hier tegenover huren en al snel kwam daar de boot van een oude roeivriend van me bij. Mensen zagen ons bezig en wilden dat ook wel eens proberen.”

Support NLroei, klik hier en doneer!

Beginners
De groei in korte tijd naar maar liefst 175 leden is opmerkelijk. Voorheen kwamen roeiers uit deze streek vooral bij Het Spaarne of Die Leythe terecht. Lisse ligt ongeveer precies tussen deze twee grote burgerverenigingen in. ,,Roeiers met ervaring zullen nog steeds sneller daar naar toe gaan, vanwege het betere materiaal. Bij ons komen vooral beginners uit de buurt. 90% van onze leden is pas hier begonnen met roeien.”

Cultuur
Hij wijst op het karakter van zijn club. ,,Ik denk ook dat wij een ander publiek trekken dan bijvoorbeeld Het Spaarne. Wij zijn wat opener en vrijer. Dat pas ook wat meer bij de cultuur van de Bollenstreek. De nacht na de opening stonden we gewoon op de bar te dansen. Ik zie dat bij Het Spaarne niet zo snel gebeuren haha.”

Toeroeien
De leden zijn vooral enthousiast geraakt voor het toerroeien. ,,Al in ons eerste jaar waren we met een groep naar de Vogalonga in Venetië, daar hoorden mensen van en die meldden zich toen massaal aan. Dat heeft een flinke boost gekregen. Als je op ons water naar links gaat in plaats van naar de Ringvaart kom je in een gebied met smalle slootjes en lage bruggen. Heel avontuurlijk.”

Rechtszaken
Het nieuwe pand ligt pal tegenover de oude loods die Plantenberg voorheen huurde. ,,Het was een soort groene wildernis naast een jongerencentrum. Er hing veel jeugd rond, dus de gemeente zag ook voordelen.” Toch kwam het gebouw er niet zonder slag of stoot. ,,We hebben rechtszaken moeten voeren tegen omwonenden die het geplande gebouw te groot vonden. We zijn zeker zes jaar bezig geweest en hebben zeker twee keer serieus overwogen te stoppen.”

Zelfredzaam
Het gebouw is indrukwekkend groot. De begane grond biedt ruimte aan ruim 60 roeiboten en beslaat ongeveer 500m2. Boven is er ruimte voor kleedkamers, kantine en een terras. ,,Iedereen die lid wilde worden, hebben we gevraagd wat hij of zij aan de verhuizing bij kon dragen. Zo hebben we de vloer uit een basketbalhal gehaald, deuren uit een bejaardentehuis, de keuken uit een veilinghal en de bar uit een café in Zandvoort. Tot aan de elektronica toe, we hebben alles zelf gedaan.”

Van Opzeeland
Naast het toerroeien heeft Plantenberg nog een ander speerpunt. ,,Hoewel het meer tijd en energie kost, zetten we ook in op jeugd. Dat houdt de vereniging vitaal.” Dat de club daar goed in slaagt bewijst Isabel van Opzeeland, die afgelopen seizoen een medaille won bij de Europese jeugdkampioenschappen, en een paar jaar terug begon bij Iris.

Groei
,,Inmiddels traint ze vanwege betere faciliteiten ook bij Die Leythe maar ze komt hier nog steeds elke week om met haar vriendinnen te roeien. Voor ons een fantastisch visitekaartje.” Mede door meer jeugdleden hoopt Plantenberg verder te groeien. ,,Met dit gebouw kunnen we zeker nog twee keer zoveel leden aan. Qua boten zitten we redelijk goed, al zoeken we nog een zware skiff en een C4.”