Drysdale en Rienks reiken petitie uit aan FISA

Voorpagina

De NLroeipetitie ‘Both Belgian Boats Should Row at Rio16’ is tijdens de Koninklijke Holland Beker uitgereikt aan de wereldroeibond. FISA-councillor Gerritjan Eggenkamp nam het door 8310 mensen ondertekende document in ontvangst.

Nico Rienks gaf namens NLroei samen met Mahé Drysdale en Gwenda Stevens (voorzitter van de Belgische roeibond) de petitie aan Eggenkamp. De petitie richt zich tegen een draconische FISA-regel. Bij de zware skiff- en lichte dubbeltweevelden mag er volgens de regels per land maar één mannenboot en één vrouwenboot worden geplaatst via het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Amputatie
Bij de zuiderburen voldeden beide mannenboten aan de kwalificatie-eisen. De Belgische bond zag zich gedwongen één van zijn boten te amputeren. De regel beoogt het aantal landen dat aan de Olympische Spelen meedoet kunstmatig te verhogen.

Drysdale
De kwestie rondom de Belgen internationaal veel aandacht. Onder anderen Drysdale maakte via een bericht op zijn Facebookpagina het drama wereldkundig. “We willen de beste roeiers in Rio. Dat het aantal Belgische inzendingen wordt teruggeschroefd naar één en het aantal Deense wordt opgeschroeftd naar zes klopt niet, wat de regels ook zeggen,” schreef de kampioen.

FISA
De roeifederatie zit met de zaak in de maag. “Het is heel ongelukkig hoe deze regel voor de Belgen uitpakt. Aan de andere kant ging het in zeven andere gevallen wel goed, en komen er daardoor evenzoveel andere landen aan de start”, zei Gerritjan Eggenkamp van FISA gisteren. Zijn organisatie gaat de maatregel voor de volgende editie aanpassen. Eggenkamp stuurt de petitie binnen zijn organisatie rond. Er zijn ruim 8300 ondertekenaars, daarvan hebben 5784 mensen hun ondertekening per e-mail bevestigd.

Oplossing
NLroei pleit ervoor voordat het kwalificatietoernooi begint, landen een keuze te laten maken in welke bootklasse men zich wil kwalificeren, en er dus maar in één deel te laten nemen. Dit voorkomt niet alleen barbaarse taferelen, het komt ook tegemoet het wereldwijde beginsel van sportiviteit: de snelste boten moeten gaan, terwijl via deze methode de diversiteit net zo goed wordt bevorderd. NLroei wijst erop dat de Belgische kwestie de bijl aan de wortel is van de internationale solidariteit.

Hoop
De Belgen hebben inmiddels voor hun skiffeur Hannes Obreno gekozen. Voor hun dubbeltwee van de lichtgewichten Tim Brys en Niels van Zandweghe wordt gehoopt op het vrijvallen van olympische roeiaccreditaties. Op 13 juni aanstaande is duidelijk of er landen zijn die boten terugtrekken of met één bemanning in twee boten gaan starten. FISA heeft beloofd vrijvallende accreditaties met voorrang aan België te geven.