Oranje dubbels verslaan wereldkampioen Nieuw-Zeeland

Wedstrijden

Naast de belangrijke skiffwedstrijden om de Holland Beker en de Ladies Trophy waren er afgelopen weekeinde nog genoeg andere interessante Bosbaanraces. De vrouwendubbeltwee staat met stip op nummer 1.

In dit veld nam de in twee dubbels gesplitste nationale dubbelvierploeg het op tegen onder andere wereldkampioen Nieuw-Zeeland en het sterke Wit-Rusland. Beide Nederlandse boten roeiden 1000 meter naast elkaar. De ploeg met Nicole Beukers en Chantal Achterberg won en was zes tellen sneller dan Inge Janssen en Carline Bouw. Nieuw-Zeeland volgde pas op acht seconden van de winnaar.

Baanvoordeel
De uitslag was een ware sensatie, ware het niet dat de roeisters uit de equipe enigszins geholpen werden door de dit hele weekeinde voordelige baan 1 en 2. Daar kon weer tegenin gebracht worden dat in de ochtend bij de voorwedstrijd de Nieuw-Zeelanders hadden kunnen profiteren van een gunstige loting. In baan 2 werd echter verloren van Janssen en Bouw die daardoor in de finale op de betere boei werden gelegd.

Lichte vrouwen
Achter dit geweld ontstond nog een tweede gevecht. Nieuw-Zeeland was maar net iets sneller dan de Wit-Russen die op hun beurt grote moeite hadden de lichte twee van Maaike Head en Ilse Paulis te verslaan. Maar achter hen volgde op slechts een ruime vijf seconden de onder-23-jaar-boot van Amber Kraak en Anne-Marie Schonk, wat op de nadelige baan 6 een bijzondere prestatie was. Kraak zei na afloop dat ze nog nooit zo blij met een laatste plaats was geweest.

Achten
Door velen was ook uitgekeken naar de strijd tussen de sterke Nereus-acht en die van een aantal Britse boten. Zaterdag werd deze in het voordeel beslecht door de Amsterdammers, zondag bleek Leander Club het sterkst. De baanindeling was daarbij nogal bepalend tot frustratie van Nereus-coach Diederik Simon die de voorwedstrijden van zondag graag had zien ingedeeld op basis van de uitslagen van zaterdag.

Visitekaartje
Op zaterdag werd een mooi visitekaartje afgegeven door de vier van de Muda’s en de reserves van de zware mannen, Rogier Blink en Sjoerd de Groot. Met ruime voorsprong en een relatief snelle tijd liet de ploeg zich van voren zien. Volgende halte voor hen zal de Henley Royal Regatta zijn. Ondertussen werd op zondag door Blink en De Groot met ruime marge ook de tweezonder gewonnen.

Dead-heat
Tumult was er nog bij de zware mannen dubbeltwee op zondag, waar de twee Nederlandse boten met Daan Klomp en Abe Wiersma en Floris Röling en Koen Metsemakers in exact dezelfde tijd finishten. De fotofinish kon uiteindelijk geen doorslag geven en dus werden beide boten naar het erevlot gedirigeerd.

©NLroei, 6-6-2016