Geen Ergoheadrecord, ‘benen bleken leeg’

Kort Wedstrijden

Het was de organisatie van de Ergohead niet gegund om bij de 20e editie van het evenement een wereldrecord te kunnen vieren. De organisatie had net als de laatste jaren twee internationale toproeiers invlogen, maar het Deense lichtgewichtstel Mads Rasmussen en Juliane Elander-Rasmussen bleek niet in staat de wereld-beste-tijden over 6000 meter te verbeteren.

Laatstgenoemde kwam in het Friendship Sport Centre in Amsterdam-Noord nog dichtbij haar eigen wereldrecord, maar had in de eindsprint net te weinig over. Haar man bleef met griep zelfs aan de kant en deed alleen aan het eind van de middag mee bij een toppersestafette in een team met zijn vrouw, Roel Braas en de winnares van de meisjes 16, Lisa Bruijninx.

Opzienbarend
Elander-Rasmussen, die tijdens de Olympische Spelen in de lichte dubbeltwee op een teleurstellende 9e plaats eindigde, lag lang op koers voor een toptijd. Met een gemiddelde van iets boven de 1:50 per 500 meter zou ze in de eindsprint maar iets te hoeven versnellen om haar wereldrecord van 21:58,0 te verbeteren. Het zou een opzienbarende prestatie zijn in een post-olympisch jaar voor de inmiddels al 37-jarige roeister.

Tegenstand
“Helaas zat het er niet in. Ik dacht tot de laatste 500 meter dat het mogelijk was, maar toen ik aanzette bleken mijn benen helemaal leeg”, sprak ze na afloop. Met 22:02,3 eindigde ze een fractie boven haar persoonlijke record. Van echte tegenstand was geen sprake, al roeide ze tot de laatste paar honderd meter in het exact hetzelfde ritme als haar tegenstrever Amber van Zomeren, die als verwacht ruim 4,5 seconden per 500 meter moest toegeven op de Deense. Bij de zware vrouwen was Marloes Oldenburg de enige vrouw van naam. Zij had in haar kielzog enkele van haar clubgenoten van Gyas meegenomen.

Hoogeveen
Bij absentie van Mads Rasmussen was het deelnemersveld bij de mannen al helemaal karig. Organisator Maarten Juch liet dan ook weten dat het bepaald niet makkelijk was nationale wedstrijdroeiers te porren voor een zes kilometer lange ergometerwedstrijd. Het nam niet weg dat de relatief onbekende Steven Hoogeveen van Euros een keurig gemiddelde van 1:38,6 per 500 meter wegzette.