De computer voor het roeien

Column

Het is een bijzonder roeiseizoen. Eerst kon er niet tot nauwelijks worden geroeid en waren er ook geen wedstrijden. Geleidelijk mocht in ieder geval tot en met 26 jaar wel worden gesport in ploegverband. En nu mag weer iedereen en mogen ook echt wedstrijden met (hoop ik) ook toeschouwers worden gehouden.

Er waren wel wedstrijden, maar beperkte deelname en alleen coaches en kamprechters  op de baan. Ik heb de wedstrijden net als denk ik heel wat anderen daarom gevolgd via een iPad. We begonnen met de NK klein, dus het kampioenschap in kleine nummers op de Willem Alexanderbaan. De organisatie voor deze wedstrijd was voor Hollandia en de KNRB echt een opgave, al dacht de gemeente Zuidplas, waar de baan ligt gelukkig mee. De wedstrijd verliep goed, maar het gedoe rond de diskwalificatie van de winnende damestweezonder wegens verlaten van de baan viel op. Hoe groot was het voordeel? Een opvallend iets van wedstrijden  op je iPad volgen is dat je veel scherper ziet hoe een race precies verloopt en of ploegen hun baan houden.

Vervolgens kwam de Varsity met een beperkt programma. Ik heb naast de  finales, ook de voorwedstrijden voor het hoofdnummer weer via mijn beeldscherm gevolgd. Ik zag hoe smal de banen eigenlijk zijn en dat de damesvier van Laga inderdaad een stukje buiten de eigen baan roeide en toen wel wat hinderde. Ik zag dus veel, maar miste wel de sfeer op de Varsity.

Daarna was er het weekeinde van de Westelijke Regatta met ook grotere nummers voor junioren. Daar heb ik mij beperkt tot het en paar keer op een dag kijken naar de uitslagen. En dan de Koninklijke Holland Beker. Ik wil er altijd bij zijn, maar dat werd weer via mijn iPad. Er waren goede opnamen, ook al van veel voorwedstrijden , dus het was goed te volgen. Je ziet zelfs meer details dan als je “gewoon” ter hoogte van de finish aan de kant staat. Ik vond het dus fijn dat er de afgelopen weken geroeid werd en juist ook fijn voor roeiers en roeisters. Maar nu toch ook graag weer gewone wedstrijden met publiek. De planning van de ARB op 17 en 18 juli op de Bosbaan geeft hoop.