Italiaan wint voor het eerst (en mogelijk voor het laatst) de Holland Beker

Nabeschouwing

Een Italiaan op de Bosbaan is zeldzaam. Dat wist Martino Goretti ook. En hij had het lijstje met Holland Beker-winnaars goed bestudeerd. Het leek hem wel een goed idee om als eerste Italiaan de prestigieuze prijs voor skiffeurs te veroveren. En dat deed de lichtgewicht, ondanks tegenwind. “Waarschijnlijk ben ik ook de laatste Italiaan die deze wedstrijd wint”, zei hij aan het erevlot. Nederland ligt voor de Azzurri nu eenmaal wat uit de route.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

De meervoudige wereldkampioen en olympiër had er geen gras over laten groeien, nam vroeg in de wedstrijd de leiding en stond die niet meer af. Amos Keijser volgde op gepaste afstand. Goretti werd voor de gelegenheid gecoacht door zijn echtgenote: skiffeuse Sophie Souwer, waarmee zijn Bosbaanoptreden wordt verklaard. In tegenstelling tot zijn vrouw, gaat Goretti niet naar Tokyo, maar wellicht verdedigt de veteraan (35) zijn wereldtitel in de lichte skiff.

Titels
Aankomend Tritonvoorzitter Lay de Jong werd met zijn clubgenoot Ben van Brussel nationaal kampioen in de lichte dubbeltwee. Het klinkt wat ongerijmd, maar twee Belgen (Mercier en André) werden Nederlands kampioen in de zware dubbel, dat kon omdat de titelstrijd was opengesteld voor buitenlandse deelname. De bondsacht van slag Karien Robbers werd afgetekend kampioen. Lennart van Lierop bewees andermaal zijn extra kwaliteit. Gisteren sloeg hij zijn Skøllquadruple voor naar de titel. Dat ging ten koste van de Duitse ploeg die dit jaar finale roeide bij de wereldbeker. Achter de Oosterburen kwam de oranje SB-boot binnen. De bondsdubbelvier van slag Hidde Lycklama won de lichte versie. Bij de vrouwenvariant daarvan, gingen de combi van Skøll/Proteus/Aegir/Nereus met de Nederlandse titel aan de haal.

 Hier zijn alle KHB’21-uitslagen te vinden.