Schaars goed: kamprechters

Kort

Er kunnen weer wedstrijden worden geroeid, maar er is ook gelijk een tekort ontstaan aan kamprechters en motorbootbestuurders. Dat bleek afgelopen weekeinde. Op de Bosbaan was de Holland Beker, op de Willem Alexanderbaan werd de SL EOS gehouden. Bij die wedstrijd van Skadi en Laga waren er onvoldoende kamprechters beschikbaar. Dus was een reglementair verloop niet gegarandeerd en telde het niet als een klasserende wedstrijd. Aanstaand weekeinde vallen de NSRF, DYR, PEIL en DMO samen. “Dan is het extreem krap”, zegt Arjon Pals van de kamprechterscommissie.

Hij weet waaraan dat ligt. “Enkele wedstrijden zijn kort van te voren aangekondigd. Dat heeft met bekendmaking van de jongste versoepelingen te maken. Anderzijds vallen er veel wedstrijden plotseling in één weekeinde.” Het aantal kamprechters groeit nog niet mee met het toenemend aantal roeiers en wedstrijden. “We hebben de afgelopen twee jaar wel voldoende nieuwe aanmeldingen gekregen, maar de nieuwe lichting heeft niet of nauwelijks ervaring kunnen opdoen. Dat was zonder wedstrijden vanwege corona niet te doen.”

Volgens Pals kan de roeigemeenschap zeker nog meer nieuwe kamprechters gebruiken. “Velen hebben al ontdekt dat het een leuke manier is om je met jouw sport bezig te houden. Nu er weer steeds meer wedstrijden aan komen, leiden we graag nieuwe mensen op.”

Hier is meer te vinden over de kamprechtersopleiding. Voor informatie over motorbootbesturen mailen naar: motorbootbeheerder@knrb.nl.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!