Curieus: Die Leythe betaalde 40 jaar huur aan gemeente voor loods in eigen bezit

Achtergrond Voorpagina

Huur betalen aan een ander voor een pand dat in jouw eigen bezit is. Het klinkt als een Belgenmop van een lijstrekker in verkiezingstijd. Toch gebeurde het in Leiden. 40 jaar lang. Roeivereniging Die Leythe heeft vier decennia ten onrechte gedacht dat een deel van hun accommodatie van de gemeente was. Ze hebben al die tijd per abuis huur overgemaakt. Die Leythe is echter niet van plan het geld terug te eisen.

Het Leidsch Dagblad onthulde dit opmerkelijke feit eerder deze week. Het gaat om een loods die in 1976 is gebouwd en ook kleedruimtes en een krachthonk bevat. Toenmalig voorzitter Joop Gijsman verklaarde aan de krant niet meer precies te weten hoe het toen is gegaan. Volgens hem ging het om een ingewikkelde kwestie die nog eens moest worden uitgezocht, voornamelijk omdat delen van de grond tot verschillende eigenaren behoorden. Mondeling zou zijn afgesproken dat er huur zou worden betaald.

Kadasteronderzoek
Omdat de gemeente Leiden zo’n anderhalf jaar een aantal sportaccommodaties wilde afstoten waren er al een tijd gesprekken gaande tussen Die Leythe en de gemeente. “Daar hoorde uiteraard een kadasteronderzoek bij. Gaande dat traject kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat het altijd van ons is geweest”, verklaart voorzitter Barend van Kouterik tegenover NLroei.

Onderhoud
Van Kouterik wilde tegenover de krant nog weinig kwijt over de kwestie. “Het wordt gebracht als een spannend verhaal, maar feitelijk is er niet zoveel aan de hand. Er is geen conflict, het is meer een juridische kwestie.” Hij is niet van plan het betaalde geld terug te eisen. “De gemeente heeft al die tijd uitstekend voor het gebouw gezorgd en onderhoud gepleegd. Daar betaalden we een heel schappelijke huurprijs voor.”

Optelsom
Volgens hem is dat mogelijk omdat er nogal ingrijpende zaken zijn aangepakt. “Vorig jaar is er nog een nieuwe verwarmingsinstallatie ingezet en eerder een afzuigconstructie in het krachthonk en er zijn nieuwe tegels gelegd. Een aantal jaar geleden zaten er kevers in het hout en moest de loods een week dicht ter bestrijding. Dat hebben ze allemaal keurig geregeld. Als je een optelsom maakt, weegt dit alles redelijk op tegen wat we betaald hebben.”

Ton
De voorzitter is vooral opgelucht dat er geen grote som betaald hoeft te worden om de loods over te nemen. “Het grappige is dat er jaren geleden al over werd gesproken en dat we toen dachten dat het misschien wel een ton zou gaan kosten. Een behoorlijk prijs voor een botenloods. Het is erg fijn dat we dat nu zelf kunnen houden.”

Gevoel
Daarnaast speelt er nog iets anders. “Er zit ook een gevoelselement bij. We zijn inmiddels behoorlijk gehecht aan deze plek. En hoewel er nog maar weinig extra ruimte beschikbaar is, willen we alles nog wel wat verder optimaliseren. Wat dat betreft is het fijn dat we nu écht baas in eigen huis zijn”, aldus Van Kouterik.


Nagekomen bericht van voormalig voorzitter (nu erevoorzitter), Joop Gijsman:
“Laat één ding duidelijk zijn, ik sta nog steeds volledig achter de toen genomen beslissingen in een uiterst moeilijke situatie met al die rechten van opstal, grondeigendom van anderen. Die risico’s bleven zodoende bij de Gemeente, een recht van opstal onder de huidige krachtruimte heb ik nog kunnen kopen voor de club maar laat het duidelijk zijn er is niets onoorbaars gebeurd. Dit was de beste optie.”

©NLroei, 25-3-2017