Bondsmannen testen voortaan op RowPerfect

Achtergrond Voorpagina

Afgelopen weekeinde deden de roeiers van de mannenequipe van bondscoach Mark Emke tweekilometertesten op de ergometer. Opvallend daarbij was dat de testen niet werden gedaan op de Concept2, maar op de RowPerfect. Emke is van plan vanaf nu altijd op deze machines te testen, terwijl Concept2 wereldwijd het meest gangbare meetapparaat levert.

Onlangs sloot de roeibond een overeenkomst met RowPerfect, waardoor zestien machines van dat merk in Olympisch Trainings Centrum (OTC) staan. Het grote verschil tussen de apparaten is dat de Concept een statisch apparaat is terwijl bij een RowPerfect niet alleen het bankje beweegt, maar ook het vliegwiel. “Het benadert de roeibeweging gewoon veel meer. Het is dus veel nuttiger daarop te trainen. Daarom gaan we ook testen op een Rowperfect”, stelt Emke.

Ruggebruik
Emke: “We doen in de periode waarin we veel aan krachttraining doen, vaak korte powerstukken met maximale kracht. Vorig jaar leidde dat tot ongelooflijk veel ruggebruik achterin de haal om maar zo veel mogelijk lengte te maken. Dat is een haal die ze in de boot helemaal niet maken. Op de RowPerfect doen ze dat op de een of andere manier niet meer. Blijkbaar is het daar niet meer lonend.”

Vergelijken
Het lastige is alleen dat de tijden van beide machines (nog) niet te vergelijken zijn en ergometerwedstrijden doorgaans op Concept-apparaten worden gehouden. Daarnaast zal het waarschijnlijk niet snel gebeuren dat verenigingen over zullen stappen op de Rowperfect. Het apparaat is bijna twee keer zo duur. Ook vraagt de Rowperfect meer onderhoud. Voor de modale wedstrijdroeiers bij een vereniging is het dan lastig inschatten hoever je nog bent verwijderd van de nationale top.

Verenigingen
Volgens de bond wil RowPerfect het gebruik bij verenigingen graag stimuleren. De apparaten die afgelopen jaar op het OTC stonden, worden tegen gereduceerd tarief aan clubs verkocht. Emke: “Daarnaast is het in Amerika al wel gaande. Bij grote universiteiten als in Seattle en California is al een verandering doorgevoerd wordt al meer op de RowPerfect gezeten.”

Verschillen
Emke beaamt dat het even duurt voordat hij goed vergelijkingsmaterieel heeft. Hij is dan ook vastbesloten om de komende vier jaar alle testen op de Rowperfect te doen. “Je moet inderdaad eerst een goede database opbouwen. Vooralsnog lijkt het erop dat het ook per persoon verschilt wat precies de verschillen zijn tussen de testen op een RowPerfect en een Concept. Gewicht speelt daar mogelijk ook een rol bij, maar misschien ook de roeitechniek.”

Scores
De Amsterdammer denkt dat het verschil gemiddeld genomen ongeveer 4/5 seconden is in het voordeel van de RowPerfect. Voor wat het waard was. Roel Braas noteerde met 5:38 de snelste tijd van de groep. Zijn grootste concurrent Stef Broenink kwam niet in actie vanwege een blessure. Mechiel Versluis maakte relatief het meeste indruk met 5:42, een tijd die aanzienlijk veel sneller is dan zijn persoonlijk record op het Concept-apparaat.

Tissen
Nieuwkomer Jasper Tissen was ook snel met 5:47, Ruben Knab was een seconde langzamer. Bastiaan Collette, Vincent van der Want en Harold Langen kwamen uit op een tijd van 5:57. Van andere roeiers zijn geen gegevens beschikbaar.

©NLroei, 24-3-2016

2 thoughts on “Bondsmannen testen voortaan op RowPerfect

 1. Eindelijk, het is voor mij altijd de vraag geweest waarom topcoaches hun roeiers zo vaak en zo lang op statische roeimachines lieten roeien. Een roeiboot zit niet vastgespijkerd aan het water en daarom is een statische ergometer eigenlijk ongeschikt voor roeiers, van ‘sjaars’ tot ‘elite’.

  Dat had Frans Göbel (o.a. Wereldkampioen LM1x in 1989 en 1990) snel door nadat hij de toentertijd nieuwe Rowperfect had ontdekt (zie http://www.rowperfect.com.au/history-of-rowperfect, hier vertaald in het Nederlands):
  Frans gebruikte de RowPerfect uitgebreid tijdens het seizoen 1989, waarin hij had verwacht niet in staat te zijn om mee te doen aan echte wedstrijden vanwege zijn verplichtingen als pas afgestudeerd arts. Hij werd, drie weken voor het WK van dat jaar, ingeroosterd in het ziekenhuis en daarom helemaal niet in staat om in de boot te trainen. Hij merkte dat het in zijn voordeel werkte:
  “Ik heb het nooit eerder verteld, maar de drie weken voor het WK van 1989 was ik niet in staat om in een boot te trainen en roeide uitsluitend op de RowPerfect. Dit gaf me een voordeel ten opzichte van mijn concurrenten; omdat ik in staat was mijn timing bij de inpik aan te scherpen tot in perfectie, niet gehinderd door wind of golven”.

  Ik heb eind 2015 een stukje, met de titel “Zit een roeiboot vastgespijkerd aan het water?”, naar ROEI! gestuurd als reactie op iets dat ik las in hun aflevering 10, Oktober 2015. Daar staat namelijk een lezenswaardig artikel in van Henk-Jan Zwolle (o.a. boeg van de Holland Acht die goud won op de OS 1996 en hij is ook professioneel bij sport betrokken via zijn bedrijf). Zijn artikel ging onder andere over hoe je fit aan de start van de Head of the River verschijnt. Zwolle zegt, over trainen op een ergometer in de winter:
  Quote “De massa die je bij de keerpunten op een stilstaande ergometer moet keren is veel groter dan in een boot die onder je doorloopt. Het gevolg is dat je trager gaat bewegen in de catch. Met RowPerfect ergometers of ergometers op slides gaat het al beter. Maar doe iedere keer in de boot een oefening om de catch weer te versnellen”. unquote

  Let even op, hè: “je moet wel elke keer even het negatieve effect van de stilstaande ergo wegpoetsen”. Zwolle zegt eigenlijk: we weten dat het roeien op een stilstaande ergometer niet goed is voor je techniek, maar áls je het doet, dan moet je wel elke keer als je weer in de boot zit even een extra puntje meenemen vanwege het negatieve effect van de aan de aarde vastgespijkerde roeimachine.

  Over Zwolle’s opmerking: “Met RowPerfect ergometers of ergometers op slides gaat het al beter” het volgende. Er zijn verschillen tussen een Concept2 op slides en een Rowperfect ergometer. Het belangrijkste is dat het gewicht van de bewegende delen verschilt: ongeveer 35 om 18 kg, respectievelijk. Retorische vraag: “roei je liever in een skiff van 18 of van 35 kg?

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat het zo lang geduurd heeft voordat de consequenties van de ‘ontwerpfout’ van een statische ergometer eindelijk begrepen worden. Lees wat Emke zegt:
  http://www.roeien.nl/news/verenigingen/de-rp3-is-echt-een-uitkomst-als-trainingsmiddel-10693
  In zijn stukje zegt Emke o.a. de Rowperfect te gebruiken voor mensen met rugproblemen:
  Quote. Tot slot is een RP3 misschien net wat minder robuust dan een ‘normale’ ergometer. Het apparaat is daarom ook geschikt voor de wat breekbare roeier, aldus Emke: ‘’Voor mensen die last hebben van hun rug is de RP3 een fijn alternatief ten opzichte van een Concept2-ergometer. Doordat het iets meer mee beweegt, komen de dreunen op je rug minder hard door. De getrapte tijden zijn echter wel moeilijk te vergelijken met tijden op een Concept2-ergometer, waardoor bijvoorbeeld testresultaten erg lastig meetbaar zijn. Hoe dan ook, de RP3 is voor ons een uitkomst als trainingsmiddel.’’ Unquote.

  Dat de RP3 geschikt is voor de ‘breekbare’ roeier is een understatement, het ding is gewoon geschikt voor elke roeier omdat het beter de beweging van een boot in het water simuleert en daarmee ook zorgt voor minder belasting op de onderrug. Bij een ‘vastgespijkerde’ ergometer moet een roeier namelijk zijn hele gewicht omkeren bij de inpik, terwijl bij het roeien op een dynamische ergometer de massa van roeier en ‘boot’ bewegen rond het gezamenlijk zwaartepunt. Dat is niet moeilijk te begrijpen, toch?

  Het is voor mij duidelijk, toproeiers moeten niet trainen (en dus ook niet testen) op een statische machine. Maar ook voor beginnende roeiers is het de perfecte roeisimulator. Mijn eigen burgerkluppie Vada (overigens een zeer correcte naam, immers vier letters en twee a’s) heeft er nu twee staan en we gebruiken ze bij het verbeteren van techniek. De haalcurve op de tablet voor je neus is echt een eye-opener voor vrijwel elke roei(st)er! En dat ze veel onderhoud nodig hebben, dat ze lawaai maken, dat ze niet duurzaam zouden zijn, allemaal g…l. Wij hebben thuis twee ‘Classics’ (eentje uit ’89 en eentje uit 2003) op zolder staan, met modem en tablet aangepast en ze doen het (als het moet) elke dag.

  Hele volksstammen trainen op stilstaande (‘fixed-head’) ergometers in sportscholen en bij fysiotherapeuten, en zijn daar blij mee. En ik denk dan: Prima! Bovendien: zo zijn bijvoorbeeld Roel Braas en Kim Brennan Crow ontdekt en dat is zeker niet verkeerd!

  En nu roeien!
  Ik wens iedereen een goed seizoen.

 2. Eindelijk, het is voor mij altijd de vraag geweest waarom topcoaches hun roeiers zo vaak en zo lang op statische roeimachines lieten roeien. Een roeiboot zit niet vastgespijkerd aan het water en daarom is een statische ergometer eigenlijk ongeschikt voor roeiers, van ‘sjaars’ tot ‘elite’.

  Dat had Frans Göbel (o.a. Wereldkampioen LM1x in 1989 en 1990) snel door nadat hij de toentertijd nieuwe Rowperfect had ontdekt (zie http://www.rowperfect.com.au/history-of-rowperfect, hier vertaald in het Nederlands):
  Frans gebruikte de RowPerfect uitgebreid tijdens het seizoen 1989, waarin hij had verwacht niet in staat te zijn om mee te doen aan echte wedstrijden vanwege zijn verplichtingen als pas afgestudeerd arts. Hij werd, drie weken voor het WK van dat jaar, ingeroosterd in het ziekenhuis en daarom helemaal niet in staat om in de boot te trainen. Hij merkte dat het in zijn voordeel werkte:
  “Ik heb het nooit eerder verteld, maar de drie weken voor het WK van 1989 was ik niet in staat om in een boot te trainen en roeide uitsluitend op de RowPerfect. Dit gaf me een voordeel ten opzichte van mijn concurrenten; omdat ik in staat was mijn timing bij de inpik aan te scherpen tot in perfectie, niet gehinderd door wind of golven”.

  Ik heb eind 2015 een stukje, met de titel “Zit een roeiboot vastgespijkerd aan het water?”, naar ROEI! gestuurd als reactie op iets dat ik las in hun aflevering 10, Oktober 2015. Daar staat namelijk een lezenswaardig artikel in van Henk-Jan Zwolle (o.a. boeg van de Holland Acht die goud won op de OS 1996 en hij is ook professioneel bij sport betrokken via zijn bedrijf). Zijn artikel ging onder andere over hoe je fit aan de start van de Head of the River verschijnt. Zwolle zegt, over trainen op een ergometer in de winter:
  Quote “De massa die je bij de keerpunten op een stilstaande ergometer moet keren is veel groter dan in een boot die onder je doorloopt. Het gevolg is dat je trager gaat bewegen in de catch. Met RowPerfect ergometers of ergometers op slides gaat het al beter. Maar doe iedere keer in de boot een oefening om de catch weer te versnellen”. unquote

  Let even op, hè: “je moet wel elke keer even het negatieve effect van de stilstaande ergo wegpoetsen”. Zwolle zegt eigenlijk: we weten dat het roeien op een stilstaande ergometer niet goed is voor je techniek, maar áls je het doet, dan moet je wel elke keer als je weer in de boot zit even een extra puntje meenemen vanwege het negatieve effect van de aan de aarde vastgespijkerde roeimachine.

  Over Zwolle’s opmerking: “Met RowPerfect ergometers of ergometers op slides gaat het al beter” het volgende. Er zijn verschillen tussen een Concept2 op slides en een Rowperfect ergometer. Het belangrijkste is dat het gewicht van de bewegende delen verschilt: ongeveer 35 om 18 kg, respectievelijk. Retorische vraag: “roei je liever in een skiff van 18 of van 35 kg?

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat het zo lang geduurd heeft voordat de consequenties van de ‘ontwerpfout’ van een statische ergometer eindelijk begrepen worden. Lees wat Emke zegt:
  http://www.roeien.nl/news/verenigingen/de-rp3-is-echt-een-uitkomst-als-trainingsmiddel-10693
  In zijn stukje zegt Emke o.a. de Rowperfect te gebruiken voor mensen met rugproblemen:
  Quote. Tot slot is een RP3 misschien net wat minder robuust dan een ‘normale’ ergometer. Het apparaat is daarom ook geschikt voor de wat breekbare roeier, aldus Emke: ‘’Voor mensen die last hebben van hun rug is de RP3 een fijn alternatief ten opzichte van een Concept2-ergometer. Doordat het iets meer mee beweegt, komen de dreunen op je rug minder hard door. De getrapte tijden zijn echter wel moeilijk te vergelijken met tijden op een Concept2-ergometer, waardoor bijvoorbeeld testresultaten erg lastig meetbaar zijn.
  Hoe dan ook, de RP3 is voor ons een uitkomst als trainingsmiddel.’’ Unquote.

  Dat de RP3 geschikt is voor de ‘breekbare’ roeier is een understatement, het ding is gewoon geschikt voor elke roeier omdat het beter de beweging van een boot in het water simuleert en daarmee ook zorgt voor minder belasting op de onderrug. Bij een ‘vastgespijkerde’ ergometer moet een roeier namelijk zijn hele gewicht omkeren bij de inpik, terwijl bij het roeien op een dynamische ergometer de massa van roeier en ‘boot’ bewegen rond het gezamenlijk zwaartepunt. Dat is niet moeilijk te begrijpen, toch?

  Het is voor mij duidelijk, toproeiers moeten niet trainen (en dus ook niet testen) op een statische machine. Maar ook voor beginnende roeiers is het de perfecte roeisimulator. Mijn eigen burgerkluppie Vada (overigens een zeer correcte naam, immers vier letters en twee a’s) heeft er nu twee staan en we gebruiken ze bij het verbeteren van techniek. De haalcurve op het schermpje voor je neus is echt een eye-opener voor vrijwel elke roei(st)er! En dat ze veel onderhoud nodig hebben, dat ze lawaai maken, dat ze niet duurzaam zouden zijn, valt allemaal reuze mee. Wij hebben thuis twee ‘Classics’ (eentje uit ’89 en eentje uit 2003) op zolder staan, met modem en tablet aangepast en ze doen het (als het moet) elke dag.

  Hele volksstammen trainen op stilstaande (‘fixed-head’) ergometers in sportscholen en bij fysiotherapeuten, en zijn daar blij mee. En ik denk dan: Prima! Bovendien: zo zijn bijvoorbeeld Roel Braas en Kim Brennan Crow ontdekt en dat is zeker niet verkeerd!

  En nu roeien!

  Ik wens iedereen een goed seizoen.

Comments are closed.