Corona: Britse trials gingen door, seizoen VS geannuleerd

Achtergrond

Net als in Nederland heeft het Corona-virus ook in andere delen van de wereld de nodige gevolgen voor de roeisport. NLroei maakte een rondje langs de velden en zet onder elkaar hoe het in verschillende andere landen staat.

Opvallend: in Groot-Brittannië de zogeheten ‘olympic trials’ in kleine nummers dit weekeinde gewoon door. Voordeel was dat deze races slechts waren voorbehouden aan een selecte groep atleten en dat de wedstrijden werden gehouden op de nagenoeg afgesloten baan van de Britse roeibond in Caversham. Pers was ook niet welkom. Resultaten en korte filmpjes ervan zijn hier te vinden. Inmiddels is wel bekend geworden dat de Boatrace tussen Oxford en Cambridge van 29 maart vervalt.

[su_quote]Steun NLroei, juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

VS
In de Verenigde Staten werd het tegenovergestelde besloten. Eerder in de week werd al bekend dat het hele roeiseizoen voor universiteitsploegen werd geannuleerd. De vele Nederlandse ex-junioren die daar studeren, overwegen nu terug naar Nederland te komen om wellicht hier nog een deel van het seizoen te kunnen mee maken. De Amerikaanse trials die komend weekeinde in Sarasota zouden zijn, zijn tot nader orde uitgesteld.

Belgen
En hoewel in België de maatregelen oorspronkelijk strenger waren dan in Nederland hebben de olympische roeiers inmiddels toestemming gekregen te mogen trainen, ook in de krachtzaal. Tim Brys uit de lichtgewicht dubbeltwee stelt tegenover Forza wel dat door de veranderingen op de wedstrijdkalender het schema is aangepast. “We gaan weer in een wintertraining kruipen met heel veel lange kilometers.” De Gent Spring Regatta die op 11 en 12 april zou worden gehouden is wel afgelast. Het Belgisch kampioenschap van een week later wordt uitgesteld.

Italië
In Italië is het zo goed als verboden om überhaupt de straat op te gaan, laat staan de gaan sporten. Toch hebben de olympische roeiers ook daar een uitzonderingspositie om wel te mogen roeien. Antonio Spataro, als arts verbonden aan de Italiaanse roeibond, stelt zelfs dat roeien in de open lucht geen probleem zou moeten zijn. Hij geeft daarbij wel het advies aan met name ouderen om op 60-70% van je maximale hartslag te blijven.

OKT
In de roeiwereld is uiteraard veel te doen om het afgelasten van het olympisch kwalificatietoernooi en de derde wereldbeker. Dit met name omdat dit evenement pas voor eind mei op de planning stond. Feit is echter dat de Zwitserse autoriteiten het Luzern simpelweg verbood deze wedstrijd te organiseren. Volgens FISA-bestuurslid Gerritjan Eggenkamp is nog geprobeerd een alternatieve locatie te vinden – zoals het eventueel koppelen aan het EK in Polen – maar bleek dat onmogelijk te zijn.

Skiffeurs
In reactie op het afgelasten van die toernooi opperde de Noorse topskiffeur Kjetil Borch om een alternatieve wedstrijd te organiseren in zijn thuisland. Iets wat met enthousiasme werd ontvangen door zijn concurrenten Olivier Zeidler en Mahé Drysdale. Ze stemden af onderling te overleggen. Zeidler wilde wel kijken of hij een wedstrijd georganiseerd kreeg in München. [su_quote]Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]