Beukers: ‘Ik ben klaar met tweede plaatsen’

Achtergrond

Met twee zilveren en twee bronzen medailles behaalde de Nederlandse equipe een aardige buit. Toch was een groot deel van de medaillewinnaars maar matig tevreden. Zowel de vrouwen dubbelvier als de Holland Acht had op meer gehoopt. Blijdschap was er bij de Holland Vier.

Slagvrouw Nicole Beukers had na afloop er flink de pest in. “Ik ben nu wel een beetje klaar met al die tweede plaatsen. We waren er dan ook echt van overtuigd dat we dit keer konden winnen en ik kan amper iets bedenken wat we beter hadden kunnen doen. Ik denk dat het onze beste race ooit was en de tijd van 6:18,01 is met neutraal weer ook behoorlijk snel. Alleen de Polen waren blijkbaar vandaag nét iets te goed.”

Samenstelling
Ook boegroeister Lisa Scheenaard had op meer gehoopt. “Het enige wat we wellicht beter hadden kunnen doen, is de Polen niet het initiatief te geven want ze konden nu steeds op ons reageren.” De r Thêtaroeister had nog een ander belang. Sinds enkele weken zit zij op de plek waar eerder Inge Janssen zat en Scheenaard wil daar graag blijven zitten. “We zullen vast wel snel horen hoe het nu verder gaat.”

Wattages
Bij de roeiers van de Holland Acht was het plezier na de bronzen medaille ook niet van de gezichten af te lezen. “We zijn hier niet bijzonder tevreden mee. Het moet allemaal nog een stuk strakker en soepeler. Het is alsof we nog iets teveel bezig zijn individueel zoveel mogelijk wattage per haal neer leggen in plaats van als ploeg zo efficiënt mogelijk te roeien”, aldus Boaz Meylink. De ploeg vertrok na de wedstrijd direct voor een hoogtestage in het Oostenrijkse Obertraun.

Inhoud
De mannen van de onder-23 acht die vijfde werd op ruim een lengte van de Holland Achtm, keken tevreden terug op de race waarin zij furieus van start gingen en brutaal de leiding namen. “Natuurlijk laat je die vier ploegen er het liefst niet langs, maar ik denk dat we heel tevreden kunnen zijn. We missen alleen nog net een beetje inhoud om dat in het tweede deel van de race vol te houden”, sprak de pas 19-jarige slagman Bram Schwarz.

Roemenen

Overigens zal de ploeg over twee weken bij het WK onder 23 jaar in Plovdiv vermoedelijk niet zomaar de gouden medaille cadeau krijgen. De Roemeense boot die als vierde eindigde en anderhalve seconde sneller was, bestond op drie roeiers na namelijk eveneens uit roeiers onder de 23 jaar.

Trauma

De mannen van de Holland Vier waren logischerwijs zeer content met hun bronzen plak. Het kwartet rekende af met het trauma om bij belangrijke toernooien steeds een sterke halve finale te laten volgen door een mindere eindstrijd. “Als ik de uitslag zo zie, kunnen we niets anders dan blij zijn. Ik dacht op de finish eerlijk gezegd dat we een fotofinish hadden met Italië om de tweede plaats, maar het bleek om de derde en vierde plek te gaan. We zijn dus nog goed weggekomen”, aldus de lachende slagman Govert Viergever.

©NLroei, 10-7-2017