Bosbaan in de race voor WK van 2025

Wedstrijden

De roeibond bracht samen met TIG Sports en de gemeente Amsterdam een zogeheten bid uit op de organisatie van de wereldkampioenschappen roeien van 2025. Dit heeft bondsbestuurder Wouter van Groeningen bekendgemaakt. In dat jaar wordt gevierd dat Amsterdam 750 jaar bestaat. Vandaag sluit de inschrijftermijn, het is vooralsnog onbekend of er concurrentie is. Met name accommodaties buiten Europa krijgen de WK-organisatie in post-olympische jaren toegewezen. Zo werd de WK van 2013 in Zuid-Korea gehouden, die van 2017 in de Verenigde Staten en zou de WK van vorig jaar in Shanghai worden georganiseerd. Maar dat evenement werd vanwege de pandemie geschrapt.

Op de Bosbaan waren in 1977 en in 2014 WK’s. Beide evenementen werden beïnvloed door de wind. Dit noopte de organisatie bij de laatste editie om tijdens het toernooi de baanindeling te veranderen ten gunste van de als beste geplaatste ploegen. Een WK in een pre-olympisch jaar lijkt voor de Bosbaan vanwege de windgevoeligheid niet haalbaar, dan staat olympische kwalificatie immers ook op het spel.

Het is weer nodig: doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier, alvast bedankt!

De laatste WK in Nederland was in 2016 op de Willem-Alexanderbaan. Dat ging toen om een toernooi voor niet-olympische boten, junioren en de groep tot en met 23 jaar. Beide WK-organisaties kregen van de internationale roeigemeenschap lof. Het congres van de wereldroeifederatie neemt in september van dit jaar een besluit over de toewijzing.