Bestuurder Wouter van Groeningen wil gedegen roeikalender

Interview

Hij maakte eind vorig jaar de overstap van het NSRFbestuur naar het beleidsbepalende orgaan van de roeibond. Zijn naam is Wouter van Groeningen. Hij kreeg de evenementen onder zijn hoede. Voor zijn bestuurstermijn heeft hij een glashelder doel voor ogen: een uitgebalanceerde evenementenkalender. Of beter gezegd, hij wil die toespitsen op drie à vier doelgroepen. En dat doet hij niet per se om de kalender op het roeierstoilet te laten eindigen, hij heeft er ander een doel mee. De ex-voorzitter van Asopos de Vliet wil graag dat er op een natuurlijke manier een evenwichtige roei-agenda komt. Daarnaast wil hij een groot internationaal evenement naar Nederland halen.

Het nationale roei-evenementenaanbod groeit. Van ontmoetingen met wedstrijdkarakter tot en met de nationale kampioenschappen, racen op ruig water, en een (internationale) parel als de Holland Beker. Het moet allemaal een plaats krijgen. “Het is lastig het overzicht te houden”, vindt Van Groeningen. “Het hele aanbod staat nu kriskras door elkaar en is voor iedereen bedoeld die belangstelling heeft voor een roei-evenement.”

Spitwerk
Zo moet je bijvoorbeeld als veteraan het programma van een willekeurige tweekilometerwedstrijd helemaal doorspitten om te zien of er startmogelijkheden zijn. “We gaan het dus ook richten op doelgroepen: voor de roeiers die aan nationale wedstrijden voor senioren meedoen, de evenementen voor de masters en junioren, maar ook coastal krijgt een eigen overzicht. Daardoor wordt het gemakkelijker om te zien waar en wanneer men kan deelnemen. Het aantal wedstrijden en andere evenementen steeg mee met de gestage groei van onze sport. Met de komst van de WIlem-Alexander Baan is er een volwaardige accommodatie toegevoegd. Dat scheelt ook.”

Het is weer nodig: doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier, alvast bedankt!

Er zijn beperkende factoren als het gaat om de groei van het aantal evenementen. Dat heeft een weerslag op nationale wedstrijden. Die zijn topdruk, om niet overbevolkt te zeggen. Van vroeg in de ochtend (denk ook aan de weging van roeiers en stuurlui) tot aan het begin van de avond: programma’s zitten stampend vol. Met alle gevolgen van dien. Er hoeft maar iets te gebeuren en er ontstaat filevorming op het water.

Jury
“Daarom is het goed dat er meerdere evenementen zijn, waardoor er wat kan worden gespreid. Maar er zijn beperkingen. Er moeten voldoende kamprechters en motorbootbestuurder zijn. Er is een aantal in opleiding. Maar vanwege corona ging er een groot aantal wedstrijden niet door, waardoor de praktijklessen ook van de baan waren. Dat zijn we nu aan het inhalen, maar we kunnen zeker nog meer mensen gebruiken.”

Samen met de bondscommissies voor de wedstrijden werkt hij dus aan kalenders. “Neem coastal rowing, dat is natuurlijk enorm in ontwikkeling.  Dat geldt ook voor de evenementen. Die ontstaan soms spontaan, als ze in een agenda mee worden genomen verwacht ik ook dat mensen die ermee willen kennismaken ook beter hun weg erheen weten te vinden.”