Aengwirden-combinatie wint Elfstedenmarathon

Kort

Dit weekeinde was de 32e editie van de Elfstedenmarathon. Dat kan alleen in Friesland. De race over 210,44 kilometer had met 103 deelnemende ploegen traditiegetrouw veel actieve belangstelling.

Winnaar van het door Wetterwille georganiseerde evenement werd een combinatieboot van Aengwirden uit Heerenveen met een aantal erkende hardroeiers aan boord. Onder de twaalf roeiers die in per toerbeurt het parcours afwerkten, zaten onder andere Frans Göbel, Hans Marten Hazelbag en Geert Cirkel. Zij deden uiteindelijk een kleine 17,5 uur over het parcours.

Duitsers
Een ploeg van een aantal voormalig wedstrijdroeiers van het Groningse Gyas eindigden als tweede en kwam een klein half uur later binnen. Dit jaar deden ook weer veel Duitse ploegen mee, waaronder een team uit Neuwieder dat uit slechts zes personen bestond. Zij zetten met 18.22 zelfs de derde tijd neer van alle deelnemende ploegen.

Kruisje
Voorwaarde voor het behalen van een roeigerelateerd Elfstedenkruisje is dat de ploegen binnen 24 uur weer terug in Leeuwarden moeten zijn. Dit jaar slaagde daar slechts één ploeg, een vrouwenboot van De Laak, niet in. Twee andere boten, waaronder de enige deelnemers uit Oostenrijk, staakten al eerder de strijd waardoor het aantal finishende ploegen precies 100 bedroeg.

Uitslagen zijn hier te vinden.

©NLroei, 31-5-2017