Fanny Bon met Texas op podium NCAA

Interview

Afgelopen weekeinde eindigde Fanny Bon met haar ploeg van de University of Texas op het podium van de Amerikaanse universiteitskampioenschappen (NCAA). Nooit eerder behaalde deze universiteit zo’n goed resultaat.

De roeister van Willem III, die in 2015 met de meisjes acht was uitgezonden naar de junioren WK, vertrok eind vorig jaar naar deze relatief onbekende universiteit. “Ik heb zelfs een tussenjaar genomen om goed uit te zoeken waar ik heen wilde, want je krijgt als internationale roeister al snel veel aanbiedingen. En het is behoorlijk belangrijk waar je heen gaat. Een Italiaanse die bij EK’s en WK’s altijd boven mij eindigde zit nu bijvoorbeeld op een universiteit die niet eens de top-15 haalt.”

Coaching
Oorspronkelijk wilde Bon dan ook zoals velen naar Berkeley, de universiteit van California. “Maar ik kwam er achter dat de coach achter hun succesvolle roeiprogramma was vertrokken naar Texas en daar een nieuw programma op aan het zetten was. Toen bleek dat ook de universiteit zelf goed stond aangeschreven en de stad Austin juist een heel liberale stad bleek, heb ik de gok gewaagd en ben ik er heen gegaan.”

Podium
Het bleek een goede keuze want ruim een half jaar lag de ploeg met Bon op de boegpositie in de finale van de nationale studentenkampioenschappen van Amerika. “Het was ontzettend spannend en Michigan hebben we net op de streep gepakt, waardoor we als vierde eindigden. In Amerika draait het om de Final Four in plaats van de top-3 zoals in Nederland. Dat is soms lastig uitleggen, zo wist mijn familie ook niet meteen of ik nou wel of niet blij was met het resultaat.”

Toekomst
De prestatie van de ploeg van hoofdcoach Dave O’Neill is volgens Bon, die zelf internationale betrekkingen studeert, vooral opmerkelijk omdat de ploeg in tegenstelling tot de andere ploegen voornamelijk bestaat uit eerstejaars en tweedejaars roeisters. “Het betekent dat er nog veel voor ons in het verschiet ligt en we vermoedelijk de komende jaren alleen nog maar beter worden.”

Selecties
Bon die de komende jaren nog in Texas studeert, hoopt desalniettemin ook in Nederland door te breken. “Dat combineren is lastig, want de aanpak verschilt nogal, maar volgend jaar wil ik graag ook selectie doen voor de nationale onder 23-equipe. Dat kon ook dit jaar al, maar waarschijnlijk mogen we nu met onze eigen ploeg naar Henley, al wachten we nog op officiële toestemming daarvoor.”

©NLroei, 30-5-2017