Wereldbeker Zagreb: toernooi-ervaring gescoord

Interview

Morgen stappen drie Nederlandse roeiers in Kroatië aan boord van een vliegtuig. Bestemming: Schiphol. In hun bagage geen medailles, maar wel broodnodige toernooi-ervaring, opgedaan bij een wereldbeker. NLroei sprak Tosca Kettler en Lennart van Lierop. Beiden hebben een voldaan gevoel, hoewel er altijd meer te wensen is, zolang er niet wordt gewonnen.

“Of er meer in had gezeten? Uiteraard had ik een plaatsje hoger willen eindigen, maar ik denk dat er in deze finale niet meer in zat dan de vierde plaats die ik heb behaald”, zegt lichte skiffeuse Kettler. “Ik ben nog niet een hele snelle vertrekker, dat bleek ook in deze finale. Daardoor moest ik te veel goed maken om nog een bedreiging te kunnen zijn voor de Oostenrijkse die het brons won”, zei Kettler.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Stoomcurcus
Ze vond het avontuur in Zagreb geweldig. Het was een stoomcursus ‘omgaan met onbekende omstandigheden’. “Er waren eerst 24 inschrijvingen, maar het aantal slonk uiteindelijk naar zeven deelnemers. Toen heb ik wel even gedacht dat ik niet degene wilde zijn die niet de A-finale zou halen. Mijn coach Gerco heeft de resultaten van mijn tegenstanders nageplozen, maar toen ik naar de baan ging, heb ik geprobeerd dat te vergeten, want ik word daar veel te zenuwachtig van. Hoe dan ook was het heerlijk om weer te kunnen racen. En gelukkig hadden we in Nederland net de NK achter de rug. Dan kom je toch met wat wedstrijdritme aan de start.”

Afstellen
Op woensdag zijn de Nederlanders flink aan de slag geweest met het afstellen van hun gehuurde materiaal. De oudleden van Skøll en Orca hebben dat mede gefaciliteerd.  “Het duurde wel een paar dagen voordat het helemaal goed stond”, vertelde Van Lierop. “Maar het was prima te doen.”

Dubbel
Ook hij had – met Brecht van Kuijk- een goed toernooi achter de rug. De finaledag begon met een halve waarin we minstens derde moesten worden. Dat lukte, ten koste van een Duitse dubbel. Daar waren we blij mee. In de A-finale hadden we een goede start, maar we merkten ook dat de betere ploegen een voordeel hadden van twee starts op een dag. Die kunnen toch met iets meer controle varen. Wij gingen goed weg, maar zij nog veel beter. We hebben op de vierde/vijfde plek geleden, op het laatst werden we bijgehaald, wij hadden toen het al het beste gegeven. Op zich jammer van de vijfde plaats. Maar dat was geen ramp.’

Pittig
Twee twee-kilometerraces op mondiaal niveau binnen drie uur is pittig, de organisatie zag zich vanwege de weersvoorspelling van vandaag, de eindstrijd een dag eerder te houden.  Daar komt bij dat Van Lierop en Van Kuijk een van de allerbeste dubbels van dit moment in het veld hadden. Dit Franse koppel is namelijk al de kersverse Europees kampioen. De Fransozen wonnen gisteren afgetekend de A-finale. “Maar ook de Polen hebben bij de WK al eens een medaille gewonnen.” Aan referentie dus geen gebrek. Zowel Kettler als de dubbelaars willen dit seizoen graag nog een keer naar een wereldbeker.