Unieke TVreportage van de beste roeier van de wereld: skiffeur Zeidler

Algemeen

Het verhaal van Stef Broenink spreekt enorm aan, maar dat doet de loopbaan van Olivier Zeidler niet minder. Deze Duitser roeit pas zo’n slordige drie jaar, maar is inmiddels wereldkampioen in de skiff. De komeet kondigt echter zijn afscheid al aan. Na 2024 stopt hij ermee.

Het is niet onwaarschijnlijk dat hij dan twee olympische medailles in zijn bagage heeft. Maar de jongeman (23) realiseert zich dat hij niet van die medailles kan leven. Zijn opa Hans-Johann Färber (72) beaamt dat. Hij kan het weten, want hij won in de viermet goud bij de Olympische Spelen.

[su_quote] Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Genen
De Süddeutsche Zeitung interviewde beide kampioenen. Hard roeien zit de familie in de genen, zo wonnen een oom en een tante van de skiffkampioen ook medailles en werd zijn vader Heino vierde bij een WK. Papa Zeidler coacht, met opa als invaller.

Zwemmer
Het is overigens een klein wonder dat Olivier roeier werd. Ten eerste was hij een voortreffelijk zwemmer. Dat kwam nog goed van pas bij de eerste roeipogingen, want  bij zijn eerst skiffsessies sloeg hij steeds om. Dit was ontmoedigend voor de jongeling, die na een geslaagd tochtje in de tweezonder met zijn opa toch verliefd werd op roeien. Met alle gevolgen van dien.

Het hele SD Zeitunginterview (van drie pagina’s staat) hier. En een (unieke) TVreportage over hem van 24 minuten.