Inge Janssen in de bres voor Utrechts roeiwater, 5 oktober actie

Algemeen

De wedstrijdsecties van Orca, Viking en Triton roeien hun (dreigende) ondergang tegemoet. Het toch al krappe Merwedekanaal (4,5 kilometer, 8 bruggen) in de stad Utrecht staat door de enorme nieuwbouwprojecten flink onder druk. De veiligheid van de roeiers holt achteruit. Inge Janssen pleitte gisteren voor de Utrechtse roeizaak.

Meefietsen is op een groot deel van het traject ruim een jaar lang onmogelijk. Het kanaal wordt voor de roeiers tegelijkertijd praktisch gehalveerd. De drie clubs claimen 300.000 euro om elders te kunnen roeien. De overlast en blokkades als gevolg van de bouwwerkzaamheden zijn slechts een voorbode van dat wat er nog meer op de planning staat.

[su_quote]Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Verdubbeling
De gemeente heeft voor het zogenoemde Merwedekanaalproject (tussen de 6.000 á 10.000 woningen) bijna een verdubbeling van het aantal bruggen gepland, die vooral het enige rechte stukje roeiwater – de zogeheten rechte kilometer – bedreigen. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Ooijen zegt geen panklare oplossing voorhanden te hebben. “Roeien is ons dierbaar, de veiligheid willen we waarborgen, maar het is ook zo dat het drukker wordt, dan kan ik niet negeren”, zegt de voorman van de Utrechtse Christen Unie in een filmpje van RTV Utrecht.

Actie
Het verwijt van de roeiers is dat de gemeente zegt rekening te houden, maar steeds weer besluiten neemt in het nadeel van de roeisport. “Het is A zeggen en B doen”, schreven de drie clubs al eerder aan het college van B&W. Men komt in actie voor het Merwedekanaal. De roeiers staan daarbij niet alleen, samen met de zeeverkenners en buurtbewoners wordt op zaterdag 5 oktober actie gevoerd.  

Inge Janssen
De Utrechtse roeiers strijden voor het behoud van het roeiwater, zij wensen zich niet de stad uit laten pesten waar zij al sinds 1880 roeien. De talrijke competitieroeiers, veteranen en recreanten willen op het Merwedekanaal blijven. Dat onderstreepte olympiër en voormalig wereldkampioen Inge Janssen gisteren aan tafel bij RTV Utrecht (vanaf 9:40)

Extra
De Orcaan gaf ook aan dat  het Merwedekanaal voor wedstrijdroeiers eigenlijk al lang niet meer voldoet. In Vianen werd een uitwijkmogelijkheid gecreëerd, maar het eind daarvan is ook alweer in zicht. De enige hoop is gevestigd op roeiwater in de polder Rijnenburg. De gemeente lijkt vast te houden aan een (tijdelijk) energiepark dat daar zou moeten komen. Naast zonnepanelen zou een roeibaan mogelijk een onderdeel kunnen worden. De eveneens geplande windmolens roepen echter zoveel weerstand op dat het hele project wellicht afketst.

Hoop
Lichtpunt is de wens van de Rijnenburgse grootgrondbezitters om een woonwijk  met 15.000 á 20.000 woningen te realiseren. Zij hebben daarbij expliciet roeiwater als integraal onderdeel van een nieuw te creëren stadsdeel benoemd.  In principe zijn de kosten voor de aanleg van het roeiwater nihil omdat het  te bebouwen grondoppervlak gedeeltelijk gecompenseerd moet worden met nieuw aan te leggen oppervlaktewater.