Broenink: ‘Ik kon gewoon niet harder trappen’

Interview

Hij won dan wel geen medaille, voor velen was de vijfde plaats van Stef Broenink dit weekeinde de knapste prestatie van allemaal. In het tweede deel van misschien wel de mooiste WKskiffrace ooit nam de skiffeur brutaal de leiding in de koningsklasse, om die pas vlak voor de finish af te staan. Slechts 1,03 seconde scheidde hem van goud. Brons lag op slechts driekwart van een seconde. NLroei besprak met hem zijn race.

Hoewel Broenink kort na de finale nog behoorlijk versuft was van de vermoeidheid, kon hij al snel een aardige analyse geven. “De derde, vierde en vijfde haal waren niet goed volgens mij. Ik had op de een of andere manier een slechte controle over een van mijn bladen. Daardoor moest ik snel investeren om bij te blijven”, stelde hij.
[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Koppositie
Een understatement, want de tweede 500 meter van de Leidenaar was fenomenaal. Hij stootte er zelfs mee door naar de koppositie. “Het was mooi strijden, want ik had wel door dat het allemaal dicht bij elkaar lag. Ik had het idee dat de Deen Sverri Nielsen naast me vooral tegen mij aan het racen was, want steeds als ik iets deed reageerde hij.”

Muur
Vervolgens kwam dan ook misschien wel het lastigste deel van de race. “Omdat ik weet dat sprinten niet mijn grootste kwaliteit is, vond ik van mezelf dat ik meer afstand moest nemen. Ook al lag ik eerste, want ik had wel door dat dat met die kleine verschillen niet zoveel zei. Ik deed alles wat binnen mijn macht lag, maar ik kon gewoon niet harder trappen dan ik al deed. Alsof ik tegen een muur trapte.”

Eindsprint
Hoewel hij de koppositie vast kon houden, begonnen vier andere concurrenten beetje bij beetje wat terrein terug te winnen, waardoor het uiteindelijk toch op een eindsprint aankwam. De roeier van Njord weerde zich kranig en bleef dichtbij. Toch was het net niet genoeg. “Ik heb nog één keer gekeken en toen zag ik dat alles nog mogelijk was. Maar ik dacht ook meteen: niet nog een keer kijken, want dat heeft toch geen zin.”

Finishtoeter
Vijf skiffeurs kwamen uiteindelijk vrijwel gelijktijdig over de finish. “Het was heel gek, want ik hoorde maar één finishtoeter. Even was ik bang dat ik te vroeg had laten lopen, want ik had ook wel door dat ik niet gewonnen had. Maar toen zag ik dat die bellenlijn al onder me door was, dus dat kon gelukkig niet. Toen ik naar links keek, zag ik op ongeveer dezelfde hoogte vier andere roeiers uitdrijven en begreep ik dus dat het zo extreem dichtbij elkaar lag.”

Moe
Een eenduidig gevoel over de afloop had hij nog niet. “Ik kan nog niet zeggen of ik erg baal. Ik ben vooral heel erg moe. Kijk, als je wint dan wordt dat wat verbannen door de euforie en dat heb ik nu niet. Dat merk je wel. Maar ik denk dat ik alles eerst even moet verwerken.”

De race is hier terug te kijken.