WK18 Mannen blijven steken, vrouwen naar A-finale

Kort

[update 15:15 u Martine Veldhuis: zij won de B-finale in de lichte skiff] De vrouwenacht en de vrouwendubbeltwee zijn er zojuist in geslaagd de A-finale te halen. Dezelfde boten van de mannenequipe  werden veroordeeld tot de B-finales.

De vrouwenacht was wakker. De ploeg van slag Kirsten Wielaard startte precies als een aantal andere ploegen goed, maar nam in de tweede baanhelft gestaag de leiding van het herkansende veld in handen. Nederland won deze ronde ogenschijnlijk gemakkelijk voor Roemenië en Canada. Met vormbehoud kunnen de vrouwen zich in de finale gaan mengen in de strijd om de medailles.

Hard
Kirsten Wielaard was blij. “We willen de race hard maken, dat is gelukt. Vanaf het moment van de herschikking in onze boot, loopt het. We wisten vanuit het trainingskamp dat het met de snelheid wel goed zat en dat het prestatieniveau constant is”, zei de slag van de vrouwenacht. Wielaard heeft een plan voor de finale. “Ik ga me niet bezighouden met gedachten aan medailles. We proberen alle goede stukken uit de andere wedstrijden achter elkaar te plakken in de eindstrijd.”

W2x
Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben eveneens de A-finale gehaald. En daar ging een keiharde strijd aan vooraf. In een close-finish gleed de Nederlandse dubbeltwee als derde over de finish, kort achter winnaar USA en het eveneens sterke Nieuw-Zeeland. Oranje werd ernstig bedreigd door China, maar op de finish had Nederland nog een paar meter voorsprong.

Steun net als Wouter Weerheijm de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

Holland Acht
De mannen van de Holland Acht zijn er ondanks een goede start er niet in geslaagd de A-finale te halen. De ploeg van Freek Robbers lag lang in een tweede positie, maar kon de leidende Britten niet bedreigen. De Holland Acht werd bijgehaald door Roemenië. Dat land nam het tweede en laatste A-finaleticket mee, oranje kwam op een bootlengte achter de Roemenen binnen.

Mannendubbel
Niki van Sprang en Amos Keijser zijn er ook niet in geslaagd de A-finale te halen. Zij roeiden aanvankelijk vooraan, werden gepasseerd door de Fransen en de Duitsers en later ook nog door de Zwitsers. Moegestreden vielen de Nederlanders op de vierde plaats ver terug.

De uitslagen, lotingen etc staan hier, de livevideostream staat daar. NLroei.nl is nu ook op Instagram.