Olympisch skiffeur Rob Groen overleden

Achtergrond Kort

Eerder deze maand stierf Rob Groen. Hij is 80 jaar geworden. Als 26-jarige nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1964 en was in Tokyo de eerste in de kleine finale. Groen was meervoudig Nederlands skiffkampioen, won twee maal de Holland Beker en veroverde zilver bij de Europese kampioenschappen van 1964, hier (na 0:28) staan de beelden van die EK op de Bosbaan waarbij hij tweede werd achter de Rus Vjatsjeslav Ivanov.

In 1961 kopte het Nieuwsblad van het Noorden ‘Aegir bezit in Rob Groen een skiffeur van grote klasse’. In dat jaar ging de Groningse student in een geleende skiff naar de EK. Zijn coach was de één jaar oudere Jan Upmeyer die hem (toen revolutionair) intervaltrainingen liet uitvoeren. In 1962 bracht hij het Nederlandse (Bosbaan)record van 7:07,9 (van Co Rentmeester) naar 7:00,2.

Stijlroeier
Na het missen van grote finale de Olympische Spelen van 1964 was Groen helder in zijn analyse, de baan van Tokyo zou voor hem te zwaar zijn geweest. ‘Een stijlroeier kan op deze baan nooit zijn topprestatie leveren,. Het is zuiver een baan voor krachtroeiers’, zei hij tegen De Tijd. In de kleine finale herstelde hij zich en won. Volgens Het Vrije Volk heeft de misser van Groen eerder in het toernooi ‘vrijwel zeker een medaille gekost.’