Scheenaard Nieuw-Zeelands kampioen indoorroeien

Interview

Toproeister Lisa Scheenaard startte dit jaar in Nieuw-Zeeland met trainen. Ze verblijft zeven weken bij het nationale roeicentrum maar traint niet dagelijks met de equipe. Dit weekeinde won zij de eerste editie van de nationale kampioenschappen indoorroeien.

Scheenaard kwam via haar zus op het idee naar Nieuw-Zeeland te gaan. “Zij woont in Australië en ik probeer elke paar jaar een keer langs te gaan. We wilden nu samen twee weken in Nieuw-Zeeland reizen. Toen ik vorig jaar met de Great Eight meedeed aan de Head of the Charles kwam ik in contact met Robbie Manson. Hij stelde voor om mijn seizoen daar te laten beginnen. Het leek me wel wat. Ik wil met trainen niet in een sleur terecht komen”, aldus Scheenaard.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

Teammanager
De Eindhovense koppelde zo het nuttige met het aangename en werd enkele weken terug door haar zus afgezet in Cambridge, waar onder andere het nationale team traint. In welke mate ze met hen kon trainen was echter nog niet helemaal duidelijk. “Ik dacht dat het geregeld was. Mahé Drysdale had het afgestemd met de teammanager, maar die was ondertussen opgestapt. Voor sommigen bleek het een complete verrassing dat ik kwam.”

Competitie
De nieuwe interim-baas hield echter vast aan het beleid dat sinds twee jaar in Nieuw-Zeeland geldt. Niemand mag daar met de equipe komen trainen. “Ik had hier echter gewoon een boot en huisvesting, dus grote problemen leverde dit niet op. Ik kan zelf het water op en uiteindelijk bleek het toch mogelijk om twee keer per week een lange intensieve duurtraining mee te varen. We varen dan minimaal 22 kilometer naast elkaar waarvan het tweede deel hard doorvaren is.”

Stayeren
Scheenaard wordt dan steevast ingedeeld in de snelste groep met onder andere de onlangs teruggekeerde voormalige wereldkampioen Emma Twigg en de zilveren dubbeltwee van afgelopen WK. “Ik kan niet zo hard stayeren dus ik was bang dat ik beter aan kon haken bij de lichte vrouwen. Maar het valt me reuze mee. Op de terugweg moet ik Emma en één uit de dubbel wel laten gaan, de rest kan ik bijhouden.”

Bondsschema
De roeister van Thêta, die bij afgelopen WK als vijfde eindigde in de dubbeltwee, denkt dat het achteraf misschien wel goed is geweest dat ze niet altijd mee mocht. “Ik kan nu wat meer mijn eigen plan trekken en makkelijker het schema van Josy Verdonkschot volgen en andere toffe dingen inplannen zoals hikes en fietstochten. Voordeel is dat ik niet over de kop ga, want één ding is mij inmiddels wel duidelijk. Ze trainen hier beduidend harder, maar of het ook slimmer is, weet ik niet.”

Ambitie
Eenzaam vindt de 30-jarige Scheenaard het niet. “Er gaan elke ochtend op drie momenten verschillende groepen het water op en haak soms ook aan bij de RPC (Regional Performance Center). Er zijn dus altijd boten op het water en fiets ook regelmatig met de Kiwi’s. Daarnaast heb ik in Eindhoven ook jaren alleen getraind. Dat ik dit aankan is voor mij ook een bevestiging van de ambitie die ik heb.”

Billy Web
Dat ze afgelopen weekeinde meedeed aan de Nieuw-Zeelandse indoorkampioenschappen was toeval. “Eigenlijk moest ik eerder terugkomen, maar ik wilde het graag rekken tot aan de Billy Web Challenge, een grote wedstrijd die hier aankomend weekeinde wordt gehouden. Als ik zonder jetlag aan de NK Indoorroeien in Nederland had willen meedoen, had dat echter niet gekund. Nu kon ik hier alvast een tweekilometer doen.”

Winst
Scheenaard bleek de enige deelneemster van topniveau, waardoor ze vrij gemakkelijk naar de winst kon roeien. “Het was de eerste keer dat ze dit organiseerden, de toproeisters moesten die ochtend nog een training in de boot afwerken. Ze haalden de starttijd simpelweg niet. Emma zei dat ze anders wel had meegedaan. Ze deed later een 1000 meter in 3:15, dus ik denk niet dat ik anders gewonnen had. Maar met mijn tijd van 6:50 ben ik tevreden. Het is slechts drie seconden boven mijn persoonlijk record.”