WK18 voorbeschouwing achten, zware dubbels en paraskiffs, live vanaf 7:45u

Dagprogramma Kort

Of je het leuk vindt of niet, de achten zijn de blikvangers van de vloot. Vandaag hebben beide boten de laatste kans op het bereiken van de eindstrijd. De beide zware dubbels hebben halve finales. De mixeddubbeltweeploeg is vandaag gescheiden en skifft finales.

W8+
De vrouwenacht moet straks bij de beste vier eindigen om in de A-finale te belanden. Het valt te bezien of de ploegen in de voorwedstrijden van dit toernooi zich hebben gespaard. De herkansing is sterk bezet. Nederland werd in Luzern vierde en komt nu de nummers één (Nieuw-Zeeland) en twee (Canada) tegen. En dan zijn er nog Roemenië en Groot-Brittannië, respectievelijk eerste en tweede bij de Europese kampioenschappen. De oranje acht zat daar kort achter en werd derde. China is door Nederland te verslaan, maar onder leiding van de nieuwe slag Kirsten Wielaard zal de prestatie op de recente toernooien overtroffen moeten worden om de finale te halen.

M8+
René Mijnders gaf in een eerste reactie na de voorwedstrijd aan dat de herkansing geen gemakkelijke opgave zal zijn. Hij heeft gelijk. Zijn Holland Acht treft vier tegenstanders, twee ploegen gaan door naar de strijd om de medailles. Roemenië is aan Nederland gewaagd, zo bleek bij de EK. De Britten zaten in de voorwedstrijd voor Nederland, maar zijn niet onklopbaar. Nieuw-Zeeland en Canada zijn gemakkelijker te verslaan, zo bleek eerder.

M2x
Bij wereldkampioenschappen valt er zelden iets mee. Niki van Sprang en Amos Keijser overkwam het toch. Zij versloegen bij hun voorwedstrijd de regerend Europese kampioenen en de Luzernwinnaars. Dat was ook tot hun eigen verrassing. Een voordeel heeft het wellicht.  Mogelijk valt de loting mee. De deelnemers uit dit veld zijn echter zo aan elkaar gewaagd dat dit eigenlijk pas achteraf is te bepalen.

W2x
Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben elkaar gevonden. Samen zijn ze bijzonder snel. Vandaag zullen ze een finaleplaats niet cadeau krijgen. De loting is pittig. Nieuw-Zeeland won vorig jaar de wereldtitel, en is nog steeds in vorm. Dat geldt ook voor de vicewereldkampioenen uit de USA. China en Duitsland maakten eerder deze week in Plovdiv een sterke indruk bij de herkansing. De Griekse vrouwen gaan waarschijnlijk het hek sluiten.

Parafinales
Para-skiffeurs Corné de Koning en Annika van der Meer hebben vandaag finale. Ze doen dit niet-paralympische nummers naast hun mixeddubbeltwee erbij. De Koning is in dit veld de absolute favoriet. De Zeeuw verbeterde in de voorwedstrijd zijn eigen wereldrecord en was in zijn heat maar liefst 47 seconden sneller dan de nummer twee. Toch ligt de titel niet voor het oprapen. Als de Canadees Jeremy Hall een goede dag heeft, kan hij het De Koning wellicht nog lastig maken.

Van der Meer zal op haar beurt een heel sterke dag moeten hebben, wil ze de favoriet Perle Bouge bedreigen. Deze Française was in de zogeheten plaatsingsrace een kleine acht tellen sneller. De Leidse roeister van Njord maakt echter per wedstrijd flinke progressie. Van der Meer roeit pas een kleine drie jaar tegenover een slordige tien jaren voor Bouge.

Herkansingen
7:45 u vrouwenacht
7:53 u mannenacht

Halve finalea
8:27 u mannendubbeltwee
8:43 u vrouwendubbeltwee

Parafinales
9:57 u  Corné de Koning
10:17 u Annika van der Meer