Wederom wedstrijdgedoe: nu kritiek op voorronden over 500 meter. Maar deze innovatie gaat alsnog van de baan

Algemeen

Het voornemen om bij de Northwave Regatta de voorronden van de developmentvelden over 500 meter te houden, viel verkeerd bij achttien verenigingen. Zij vinden het ongepast. “Het is niet logisch om mensen 500m te laten roeien om zich te kwalificeren voor een 2K-wedstrijd. Je kan het vergelijken met 800m renners die zich op de 100m sprint moeten kwalificeren”, schreven de clubs op 30 april in een brief* aan de wedstrijdorganisatie. Deze week ging er alsnog een streep door het plan. Dat heeft echter niets te maken met de kritiek, maar de regatta-regelaars kregen de benodigde startinstallatie niet tijdig gefixt.

Wedstrijdorganisator Pieter Oudshoorn legt uit. “We willen bij de Northwave Regatta heel graag tegemoetkomen aan de wens om eens wat anders te organiseren dan een standaard tweekilometerwedstrijd. Met het systeem zoals we dat hebben bedacht is het onwaarschijnlijk dat de top van het klassement de A-finale niet zou halen. Of dat ploegen die heel goed kunnen sprinten zwaar bevoordeeld zouden worden. Er was voorzien in een geplaatste voorronde-indeling, plus herkansingsmogelijkheden. We hebben de protesterende verenigingen uitgenodigd voor een gesprek, maar kregen daarop nog geen reactie”, stelt de oud-voorzitter van Asopos de Vliet.

Innovatie
Om een andere reden wordt deze toernooivorm dit jaar nog niet ingevoerd. “We hadden gehoopt de startinstallatie van de Argosprint te kunnen gebruiken, maar dat gaat helaas niet. Uiteraard hebben we naar een andere oplossing gezocht, maar dat kregen we dit jaar niet met zekerheid voor elkaar, dus hakten we deze week de knoop door. Maar volgend jaar willen we deze innovatie graag doorvoeren. Ik hoop dat we alsnog in gesprek kunnen gaan met de verenigingen”, aldus Oudshoorn.

Eerder dit seizoen was er ook al gedoe rondom het eerstejaarsklassement en de beoogde Northwave NK. De klassementsperikelen hebben geleid tot een afscheiding, de vernieuwde opzet van de NK ging voorlopig in de koelkast.

*Hieronder de brief van de achttien clubs.