Bloot Boreas brengt kalender met de naakte waarheid

Algemeen

Iedereen wordt naakt geboren. Maar erna laat men zich niet snel meer bloot zien. En het klopt dat openbaar naakt de aandacht trekt. Zo ook bij sport. De roeiers en roeisters van Warwick genieten een zekere wereldfaam als het gaat om naaktfotografie, de kalender wordt tegenwoordig zelfs commercieel geëxploiteerd. Daarop ziet men meestal het afgetrainde lijf van sporters prominent in beeld. Bij de Zwolse studentenroeivereniging Boreas (sinds 2004) kennen ze die kalenders. Om verschillende redenen wilde een commissie van de club er ook een uitbrengen, maar dan wel op een andere manier.

Marije Rijpkema van Boreas legt uit. “Bloot is inderdaad een blikvanger. We willen vooral laten zien dat er vele vormen van naakt zijn. Elk lijf is mooi. En dat kun je laten zien op kalender. Maar dan wel eentje met een lichaamspositieve uitstraling. Groot, klein, dik, dun en alles ertussen; elk lijf is mooi en mag gezien worden. Boreas heeft niet alleen afgetrainde wedstrijdroeiers, we willen een dwarsdoorsnede van onze mensen laten zien. Ja, het is naakt, maar je ziet geen piemels, noch vrouwentepels. Het is gefotografeerd door een professional, ons oud-lid Gerben Rink. En met de opbrengst steunen we een goed doel”, licht Rijpkema toe.

Smaakvol
Op 18 november wordt de kalender gelanceerd. Er is bewust voor gekozen de foto’s niet online te plaatsen. Dat maakt het wel wat lastig om een beeld te schetsen van wat er te zien valt en hoe dat wordt gebracht. “Je ziet een aantal van onze leden in verschillende situaties in en rond ons clubgebouw. Er is een duidelijke relatie met het verenigingsleven, waar roeien natuurlijk een belangrijk onderdeel van is. Ik heb het resultaat gezien, het is echt smaakvol. Sommigen waren vooraf toch wat nerveus voor de shoots, maar tijdens het fotograferen was de sfeer superrelaxed”, verduidelijkt woordvoerder Rijpkema.

Wie de beelden wil zien, zal een kalender moeten bestellen. De opbrengst gaat deels naar IntermeZZom, het Zwolse nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. En ander deel wordt besteed aan een boot waarmee de elfstedentocht geroeid gaat worden.