Veronique Meester: “Dit was het maximaal haalbare”

Wedstrijden

De Nederlandse vrouwen vierzonder wint na een knappe race brons op de wk onder de 23 jaar.

“We hebben een goede race gevaren en alles gegeven”, zegt slagvrouw Veronique Meester. “Ik denk dat dit het maximaal haalbare was.” De Amerikaanse ploeg was favoriet, maar hen werd na de start direct het vuur aan de schenen gelegd door het kwartet uit Nederland dat enorm krachtig opende. Na vijfhonderd meter leidden Meester en haar ploeggenoten Hermijnje Drenth, Eline Feitsma en Ymkje Clevering de race met een fractie voorsprong.

Record
Maar de Nederlanders hielden de koppositie niet lang vast. Vlak na de vijfhonderd meter stoomden de te sterke Amerikanen er voorbij. Al snel was duidelijk dat zij het goud zouden winnen. Dat deden ze in een recordtempo. Met een zeer snelle tijd van 06.27,280 op de klok noteerden zij de snelste tijd ooit door een onder de 23-ploeg.

Spectaculair
Er vond ondertussen een pittig gevecht plaats om het zilver tussen de oranjeroeiers en Roemenië. In de series opende de Nederlanders ook sterk, maar moesten het daarmee gewonnen terrein prijs geven. Vandaag hielden zij dapper stand. Na driekwart baan voelden de vrouwen de hete Roemeense adem in hun nek, maar lagen nog steeds tweede. De eindsprint die volgde om de verdeling van het zilver en brons was spectaculair. Roemenië trok aan het langste eind ten koste van de thuisploeg, dat daardoor knap de laagste trede van het erevlot betreedt.