Voorbeschouwing WK onder 23 jaar: volop kansen

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in het Tsjechische Racice de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar van start. Nederland stuurt liefst elf boten waarvan ongeveer zes medaillekandidaten zijn. NLroei zet de kanshebbers op een rij.

Bij de zware mannen lijken twee grote boten kans op eremetaal te hebben. Prioriteitsboot is de dubbelvier waar dan ook de grootste talenten in zitten. De bemanning komt grotendeels uit de B-selectie van de roeibond, die onder leiding staat van bondscoach Ronald Florijn. Met kersvers Amerikaans studentenkampioen Gert-Jan van Doorn, de sterke Olav Molenaar en het nog jonge toptalent Guus Mollee lijkt een medaille zeker binnen handbereik.

Scholten
Op het laatste moment werd echter de nummer 2 van het nationaal kampioenschap in de skiff, Wietse Morreau, opgeofferd voor reserve Noud Scholten. Eerstgenoemde moest afgelopen dagen noodgedwongen in quarantaine waarna de coaches besloten Morreau niet meer later in te laten vliegen. Reservist Scholten had blijkbaar een dusdanige indruk gemaakt dat hij mocht blijven zitten. Duitsland zal in elk geval een sterke concurrent zijn.

Achten
In de schaduw van de dubbelvier heeft zich net als vorig jaar een sterke acht ontwikkeld. De boot die voornamelijk een combinatie is van maar liefst vijf Nereusroeiers en twee van Triton (de achtste man is Robert Pluymert van Jason / Washington) liet een goede indruk achter op de Holland Beker en lijkt meer snelheid te hebben dan de ploeg van vorig jaar. Die greep in Duisburg bij het EK net naast de medailles. De Verenigde Staten en Duitsland lijken in dit veld de te kloppen ploegen, maar vlak ook Roemenië en Groot-Brittannië niet uit.

Amerika
In de vrouwenacht is Nederland de regerend wereldkampioen, want bij het laatste kampioenschap in Sarasota van 2019 won deze boot met overmacht. Ook dit keer hebben ‘we’ een goede kans. Met tal van talenten (onder andere Femke Paulis, Jessy Vermeer, Isabel van Opzeeland en Amerikaans studentenkampioen Susan Temming) die een paar weken terugkwamen uit Amerika is een sterke ploeg geformeerd die het de nationale acht van de roeibond op de Holland Beker behoorlijk lastig wist te maken. Er zijn weinig landen die een sterke acht kunnen formeren. Vooral Amerika en Roemenië zouden wat dat betreft in de gaten gehouden moeten worden.

Juniorengoud
Naast de acht formeerde hoofdcoach Rogier Blink ook een dubbeltwee die in het verleden al succesvol was. Twee jaar terug wonnen Lisa Bruijnincx en Fien van Westreenen de gouden medaille bij de wereldkampioenschappen voor junioren en nu zijn ze terug in dezelfde samenstelling onder dezelfde coach (Hans Lycklama). De roeisters zitten pas kort bij elkaar aangezien Van Westreenen in California studeert, maar moeten gezien hun ervaring zeker in staat zijn voor de medailles mee te doen. Vorig jaar pakten ze al zilver in de dubbelvier in Duisburg.

Lichtgewicht
Ook Femke van de Vliet moet in de gaten gehouden worden. De lichtgewicht skiffeuse haalde in Luzern flink uit door bij haar eerste wereldbekerwedstrijd een vierde plaats te behalen. Toch is de concurrentie niet mals. De pas 19-jarige Griekse Evangelia Anastasiadou pakte voor Van de Vliet het goud in Duisburg en is ook nu van de partij. Net als tweevoudig wereldkampioen in de dubbeltwee Eline Rol van Zwitserland en meervoudig medaillewinnaar Tiefenthaler uit Oostenrijk.

Boonstra
Hetzelfde geldt voor Benthe Boonstra in de open klasse. De roeister van Skøll maakte dit seizoen deel uit van de selectie voor de vrouwenacht en skiffte in Luzern al naar een verdienstelijk negende plaats. Ook zij zal zich redelijkerwijs in de strijd om de medailles moeten kunnen mengen. In Racice zal ze vooral moeten zien af te rekenen met de sterke Duitse Alexandra Foester, die zevende werd bij afgelopen EK. Ook de Russische Anastasiia Liubich heeft al een noemenswaardig roei-cv.

Benjamin
De andere vijf boten zullen vooral ervaring op moeten doen. Dat gaat met name voor de juniorendubbelvier die dit toernooi als extra leerervaring meepakt. Aan boord de pas 15-jarige Anna Menke, vermoedelijk de jongste deelnemer dit kampioenschap. De lichtgewicht dubbelvier had zeker kans gemaakt op het podium maar is door twee coronabesmettingen niet meer in staat van start te gaan. Gelukkig kunnen de overgebleven roeiers Max Gompel en Stefan Slagter in de dubbeltwee racen.

De races zijn live te volgen via Worldrowing.