Voorbeschouwing Head of the River

Voorbeschouwing

De organisatie van de Head of the River besloot onlangs de vaarrichting weer van Ouderkerk naar Amsterdam te verleggen. Toch blijft de wedstrijd vergeleken met de vierkamp minder populair.

Dit ziet men met terug in de velden voor Gevorderden. Waren er bij de vierkamp vorige week nog 39 mannenboten ingeschreven, nu stokt de teller al bij negen. Hetzelfde geldt voor de vrouwen waar in deze divisie nu slechts zes ploegen staan ingeschreven. Niet alleen veel van de zogeheten middengroepen slaan de lange-afstandsrace over, ook het aantal buitenlandse ploegen is in deze velden een stuk beperkter.

Nereus
De interesse bij de nationale toproeiers voor het winnen van de Blauwe Wimpel voor snelste verenigingsploeg is echter nog steeds aanwezig, hoewel titelverdediger Nereus naar verluidt net als vorig niet zijn beste bemanning stuurt. De selectie van de Oude Vier zou de race overslaan, maar wie dan wel in de bordeauxrode Amsterdamse boot zitten, is nog niet bekend. Het zou zo maar eens kunnen dat de negen namen die nu bij de inschrijvingen straks voor een deel niet deelnemen.

Skøll
De voornaamste tegenstand lijkt te komen van stadgenoot Skøll. De roeiers van de club aan de Jan Vroegopsingel trainen al geruime tijd in de acht en hebben de Head als ultieme doel bestempeld. Zij hopen dat de bemanning van Nereus zondag dusdanig verzwakt is dat ze ervan kunnen profiteren. Vorig jaar deed hun beste ploeg het al uitstekend met winst in de tweede divisie. Nu is de ploeg een stuk sterker, wat je al zag bij de 5000 meter van de vierkamp toen de acht met onder andere bondsroeiers Bjorn van den Ende, Lennart van Lierop en Guillaume Krommenhoek slechts 17 seconden achter de beste acht van Nereus zat.

Lichtgewichten
De enige andere gegadigden voor de Wimpel zijn Skadi met de toppers Mitchel Steenman en Jasper Tissen aan boord en Proteus-Eretes. Laga, dat een week geleden nog de tweede Nederlandse boot was en traditioneel hoge ogen wil gooien bij de Head, doet dit keer niet mee. Bij de lichtgewichten is het leuk dat er alleen verenigingsboten deelnemen, zelfs negen in totaal waarbij Nereus na een oppermachtige vierkamp huizenhoog favoriet is.

Vrouwen
Bij de vrouwen doen bijna alle zelfde topploegen mee als vorige week. Nereus bleek toen verreweg de beste. De kans dat zij nu weer uithalen is behoorlijk groot. Gyas was toen de overtuigende nummer 2 voor Orca en het Project 2020 van Nico Rienks. De vrouwen van die laatste boot zullen echter beter voor de dag willen komen dan toen. Zij hebben veel tijd besteed aan het trainen in de acht en azen nog steeds op internationaal succes.