Update: Head afgelast vanwege winters weer

Algemeen

De organisatie van de Head of the River heeft de wedstrijd afgelast. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. De weersomstandigheden maken het te risicovol om de Amstelwedstrijd te laten doorgaan. Er is zaterdag en zondag veel wind voorspeld en bovendien blijft de temperatuur beneden het vriespunt.

Vooral de combinatie van slechte voorspellingen van zowel wind, neerslag en kou heeft de wedstrijd de das om gedaan. “In de eerste instantie hebben we vooral gekeken naar de voorspelling qua wind. Maar ook de temperatuur speelt een rol, het blijft twee dagen lang onder het vriespunt”, legt juryvoorzitter Steven Nieberg uit. “En tot overmaat van ramp blijft het morgen niet droog, er gaat sneeuw vallen. Daarmee worden de omstandigheden steeds zwaarder.” Zondag valt er geen neerslag, maar dan neemt juist de wind weer toe. “We hebben niet de illusie dat het dan veel beter wordt, qua wind zelfs slechter”, aldus Nieberg.

Levensgevaarlijk
De weersomstandigheden veroorzaken volgens de organisatie te veel risico’s op onderkoeling van roeiers en medewerkers en ook is er te grote kans op schade aan boten. “Dan kom je op een punt dat we ons afvragen of het nog wel verantwoord is voor iedereen om te gaan roeien”, vindt Nieberg. “Daarbij denken we bijvoorbeeld ook aan stuurlieden of kamprechters, die zitten drie uur lang buiten zonder beschutting. Dat is nogal wat. Ik vind dat je daar ook aan moet denken.” Ook andere risico’s zijn afgewogen: “Je moet er niet aan denken dat er omstandigheden ontstaan waarbij een boot volloopt. Dat wordt levensgevaarlijk. We hebben een lang parcours en slechts beperkte middelen als het gaat om reddingsmogelijkheden.”

Afgeslankt
Nieberg en de zijnen hebben ook gekeken naar de mogelijkheden om de wedstrijd in een afgeslankte vorm te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld alleen door toppers. “De omstandigheden zijn dan nog steeds hetzelfde”, vindt Nieberg. “Ook is de scheidingslijn lastig te trekken. Welke ploegen horen bij de top en welke niet en op basis van welke argumenten trek je zo’n lijn? Wij kwamen daar niet zo goed uit. Plus, we moeten dan de hele organisatie optrekken voor een paar ploegen. De faciliteiten liggen niet klaar, zoals op de Bosbaan.” Daarom is besloten ook dit niet te doen.

Roeiweer
De jury van de Head of the River wil het risico op ongelukken niet nemen, ondanks dat het zondag droog lijkt te blijven. “Het zou kunnen dat er zondag een ploeg vrolijk baantjes gaat trekken op de Amstel. Ik ben benieuwd naar de eerste foto op Instagram. Maar wij kunnen die omstandigheden niet garanderen voor de 520 deelnemende ploegen”, besluit Nieberg.

Nieuws
Vrijdag al maakte de wedstrijdorganisatie bekend dat roeiers voldoende warme kleding moesten aantrekken. Dat zou belangrijker zijn dan uniformiteit of verenigingstenue, zo was in een nieuwsbericht op de website te lezen. Nu worden roeiers en verenigingen geïnformeerd via sociale media en de website. Nieberg: “Onze ervaring is dat dit goed en heel snel gaat.”