Raadskandidaten met roeiroots

Achtergrond

Een opvallend aantal kandidaten bij de gemeenteraadverkiezingen heeft roeiroots. Dat geldt niet alleen voor NLroeiredacteur Guus Beenhakker (D66, Oosterhout). Er zijn er nog veel meer, zo blijkt uit een quick scan. Woensdag aanstaande hopen zij op de gunst van de kiezer.

De Utrechtse Tessa Sturkenboom zet zich al eerder dan de campagnestart in voor het roeien. Haar two-issue-partij – Student & Starter – maakt zich al jaren hard voor de (bedreigde) roeisport in Utrecht. De ex-voorzitter van Orca en voormalig sportparticipatiemedewerker van de roeibond schuwt in de verkiezingsstrijd geen enkel middel en profileert zich onder andere met haar ergometerrecord: 7:06.

Pachtpartij
Jacques Klok maakt zich druk om hoofdstedelijke erfpachtregelingen en sloot zich bij het CDA aan. Die partij plaatste deze koolstofdioxide-enthousiasteling op de twee-positie. De kans is groot dat de voormalige importeur van ergometers (waarop meer mensen hebben geroeid dan alle leden van alle roeiverenigingen bij elkaar opgeteld) raadslid wordt. Zijn partijgenoot Sharona Ceha – begenadigd roeister en zo mogelijk een nog betere coach – staat op de 36e positie, de ervaren politica zal het moeten hebben van haar (enorme) netwerk.

Restzetels
Auteur Frans van der Vliet (oud-Asopos de Vliet, thans Nautilus) staat op de lijst van D66 in Nissewaard. De coach van onder anderen Koos Maasdijk heeft politieke ervaring als raadslid. Nereïd Maurits Appeldoorn bezet de 22e plaats van de Amsterdamse PvdA en hoopt op stemmen van zijn clubgenoten. Eveneens voor de PvdA zijn het Orcakoppel Tom de Visser en Sietske van Viersen actief. Zij staan op respectievelijk plaats twee en vijf in het pittoreske Culemborg. Hotse van Wijk (Aegir) is een rijzende ster binnen de VVD: plaats vier in Noorderveld. Maarten Koning was een jaar lid bij Okeanos en vervulde voor D66 in Utrecht al een termijn als raadslid, hij is woensdag wederom verkiesbaar.

Redactionele disclaimer/noot. Er is veel voor te zeggen om sport en politiek gescheiden te houden. In elk geval is het zo dat de politiek zich bemoeit met sport. Dat rechtvaardigt alleen al dit stukje over een aantal kandidaten. De opsomming zal echter nooit compleet zijn. ‘Tag’ op onze Facebookpagina haar of hem die we hebben overgeslagen.