Vincent en Tycho Muda furieus

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Tycho en Vincent Muda zullen niet selecteren voor de olympische lichte vier zonder stuurman. De roeitweeling is woedend en neigt definitief te stoppen.

Amsterdam – De broers weten al ruim twee weken dat er voor hen geen toekomst meer is binnen het nationale roeiteam. Hoewel de bond aangaf dat Vincent nog een kans zou krijgen, hoefde het wat hem betreft niet meer. “Het vertrouwen van ons in de bond is compleet weg. Ik wil me niet afficheren met mensen die zo met ons omgaan”, aldus Vincent.

De boosheid betreft vooral het feit dat Tycho bij voorbaat was uitgesloten van selectie. “Dat zou zijn omdat vooral ik niet met Tim Heijbrock overweg zou kunnen. En dat terwijl juist ík al jarenlang probeer te achterhalen wat het probleem nou precies is. Hij praat in de media slecht over mij, terwijl ik omgekeerd zoiets nooit heb gedaan. Ik dit meerdere keren aangekaart bij de coaches en bij technisch directeur Hessel Evertse. Die laatste heeft zelfs gezegd dat als het conflict niet zou worden opgelost, we ook zomaar alle drie uit het team zouden worden geschopt. Maar ik heb er nooit meer wat van gehoord. En nu is het ineens allemaal mijn schuld”, vertelt Tycho.

Frustraties
Ook zou Tycho geen kans krijgen omdat de tweeling vooral vanwege hem een slechte onderlinge relatie zouden hebben. “Natuurlijk hebben we wel eens ruzie, maar we zijn een tweeling. Natuurlijk heb je dan een goede band, dus dat slaat nergens op. Volgens de coaches zouden we al onze eerdere prestaties hebben behaald omdat we gefrustreerd zouden zijn. Geen idee waar ze het dan over hebben. We zijn nota bene de enige lichte dubbeltwee die ooit een Wereldbekerwedstrijd heeft gewonnen.”

Persoonlijk vlak
Hoofdcoach mannen Mark Emke zegt vooral geen twee Muda’s meer tegelijk in één boot te willen. Hij koos er vervolgens voor om Vincent een kans te geven, daarmee viel het doek voor Tycho. “Dat laatste ligt inderdaad meer op het persoonlijke vlak. We zijn er zo langzamerhand wel achter dat het met beide jongens in de boot niet werkt. Ze maken het niet alleen zichzelf maar ook hun omgeving erg lastig en daar gaan we geen risico meer mee nemen.” Wel vindt hij het jammer dat het niet is gelukt Vincent binnenboord te houden. “Het zij twee prima atleten, daar ligt het niet aan. Ze zien zelf alleen de problemen niet.”

Team-meeting

Het zit de broers eveneens dwars dat ze naar eigen zeggen plotseling zijn beoordeeld. Tycho: “Aanvankelijk is ons verteld dat we individueel zouden kunnen mee selecteren. We kregen op een maandag een mail dat er woensdag een team-meeting zou zijn met de gehele groep. We dachten dat het over de inhoud van de selectie zou gaan, maar ineens werd ik apart genomen en zat ik tegenover drie man (Mark Emke, Jeroen Spaans en Hessel Everste), die me mee deelden dat ik niet meer mee mocht doen. Ik was hier totaal niet op voorbereid.”

Eerlijke kans

Even later kreeg Vincent te horen dat hij wél mee mocht doen. Emke was verrast dat hij bedankte. “Vincent werd erg boos. Oorspronkelijk stonden ze er voor open individueel selecteren, maar uiteindelijk lag dat blijkbaar toch wat anders.” De tweeling ging er echter vanuit dat ze beiden in elk geval een kans zouden krijgen. “We willen prima op individuele basis mee selecteren, maar niet op deze manier”, laat Vincent weten.

Prioriteitsboot

Ook ploegcoach Jeroen Spaans krijgt er flink van langs. “Achteraf ging het natuurlijk allemaal veel eerder mis, maar dat bedenk je niet op dat moment. Twee maanden voor het WK bleek dat wij geen prioriteitsploeg meer waren, maar daar kwamen we pas na de WK achter. Als we dat hadden geweten hadden we iemand kunnen zoeken die ons de laatste maanden had kunnen coachen. Er werden ook valse beloftes gedaan dat René Mijnders ons in Almere zou coachen, maar van de 200 kilometer die we daar hebben afgewerkt, zijn we uiteindelijk 1,5 gecoacht. Dat is niet René’s schuld maar Jeroen had het als onze coach moeten regelen. Bij de WK ging hij bij de laatste training niet eens meer mee naar de baan.”

Ruggengraat
Wat betreft het conflict met Heijbrock verwijten ze Spaans, die mede door de prestaties van de broers nu bondscoach is, een gebrek aan ruggengraat. “Hij heeft in privésferen meerdere keren aangegeven ook moeite te hebben gehad met het gedrag van Tim en nu ineens zegt hij dat ik het heb verpest bij de Spelen van Londen. Dat gaat er bij mij niet in”, aldus Tycho. “Hij had voor ons op moeten komen.”

Dubbeltwee
Volgens Emke zouden beide roeiers nog aanspraak kunnen maken op de lichte dubbeltwee, maar dan wel op eigen gelegenheid. “Wij zijn niet van plan een dubbel te maken, dus dat veld ligt open. Ze moeten dan aan het NOC*NSF laten zien dat ze goed genoeg zijn om naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi te maken.” De broers zien dit vooralsnog niet zitten. “Er is drie keer duidelijk tegen ons gezegd dat het dubbeltwee-verhaal afgelopen is en dan zou het nu ineens wel weer kunnen? We geloven de bond niet meer. Ze verzinnen straks vast weer iets nieuws om ons tegen te werken.”

Zowel Jeroen Spaans als Mark Emke hebben aangegeven niet in te willen gaan op de opmerkingen van de gebroeders Muda. Emke gaf eerder aan NLroei uitleg over de selectie bij de lichte mannen, dat is in dit artikel opgenomen.