Vice-olympisch skiffkampioen Kjetil Borch haalt uit naar World Rowing

Kort

Winnaar van olympisch zilver in de skiff- Kjetil Borch – is boos op roeifederatie World Rowing (voorheen FISA). In een uitgebreide Instragrampost uit hij zijn onvrede over het zogeheten fairness- en anti-dopingbeleid. Hierbij haalt hij een aantal voorbeelden aan die hem afgelopen jaar zijn overkomen.

De Noor hekelt het feit dat hij na zijn olympische finale enkel via een urinetest gecontroleerd is op doping. Hij was in de veronderstelling dat elke olympische medaillewinnaar ook bloed zou worden afgenomen, daarin zijn ongeoorloofde middelen beter in aan te tonen. De skiffeur legt een verband naar het totaal gebrek aan dopingtests gedurende de pandemie en noemt dat tragisch. Hij haalt de Litouwse mannendubbelvier aan die pas een paar dagen voor aanvang van de Olympische Spelen hoorde dat ze naar Tokyo mochten vanwege een terugtrekking van de Russen na positieve testen bij het Olympisch Kwalificatietoernooi.

Regels
“De wereldroeibond had haar handen op de rug gebonden en was niet in staat ook maar iets te forceren of zelfs een statement te publiceren omdat het vooral een zaak was tussen het IOC en WADA. Ik was furieus want het doet mij pijn als regels belangrijker worden gevonden dan fairness.” Dat laatste is naar zijn mening ook gebeurd tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden in Sabaudia, die hij met een uiterste krachtinspanning net aan won voor Oliver Zeidler en Sverri Nielsen.

Diskwalificatie
Wat minder bekend was – Worldrowing gaf hier geen ruchtbaarheid aan – is dat Borch uiteindelijk werd gediskwalificeerd omdat hij met een blikje van zijn sponsor Red Bull het podium was opgelopen. Dat is verboden. “Ik had net een van de coolste races gewonnen die ik ooit geroeid had en was in totale euforie. Ik vergat daardoor dat ik de Red Bull nog in mijn hand had. Niet alleen werd ik gediskwalificeerd voor het breken van commerciële regels, ook werd mijn ambassadeurschap tegen competitievervalsing ingetrokken en kreeg ik een boete opgelegd van 2500 euro. Het brak mijn roeihart, want het was een eerlijke race en FISA strafte me met iets wat ik eerlijke wijze had verdiend.”

Informeren
Ten slotte haalt Borch nog een voorbeeld aan van een dopingcontrole bij de wereldbekerwedstrijden in Zagreb begin dit jaar, waarbij hij onheus bejegend is door lokaal anti-dopingpersoneel. Het werd hem niet toegestaan zijn cooling-down af te maken en er werd gedreigd met een positieve test als hij zich niet meteen zou melden. “Door dit hier te melden hoop ik elke coach te motiveren zijn of haar roeiers te informeren over zijn of haar rechten.”