Update: Races afgelast vandaag – Vandaag in Rio: goud op een goede dag

Achtergrond

Update: vanwege de onstuimige wind in Rio heeft wereldroeibond FISA besloten de races van vandaag niet te laten doorgaan. Eerder op de dag werden de races al verplaatst van de ochtend naar de middag. Aan een nieuw raceschema voor de rest van de dag wordt gewerkt.

Zes NLboten in actie vandaag. De vrouwendubbelvier gaat op voor de medailles. De beide achten, de Holland Vier en de blikvangers in de lichte vrouwendubbel zijn één stap verwijderd van de eindstrijd. Hieronder de velden op een rijtje, met de Nederlandse starttijd.
Lichte vrouwendubbeltwee: 14 u.
Ongenaakbaar. Dat woord past wellicht nog het best bij het optreden in de voorwedstrijd van Maaike Head en Ilse Paulis. Alleen de regerend wereldkampioenen uit Nieuw-Zeeland konden enigszins in hun kielzog blijven. Voor de goede lezer volgt nu een zin in halve woorden: de huid – verkopen – beer – niet geschoten. Maar ook: goud gloort. De lichte vrouwendubbel staat nu voor de halve finale. De eerste drie plaatsen geven recht op een plek in de eindstrijd. Canada lijkt de gevaarlijkste tegenstander.
Mannenvier: 14.40 u.
De mannen van Mijnders krijgen het zwaar. Op doorslaggevende momenten in halve finales zijn ze op hun best. Ze kwamen vorig jaar in Luzern en bij de WK als eerste aan de finish in de ‘semifinal’. Dan zou het vandaag ook moeten kunnen. De loting had zwaarder gekund. De Britten blijven normaal gesproken buiten bereik. Maar de Canadezen en de Duitse zijn al eens gepakt door de Holland Vier. De Wit-Russen en de Fransen roeien op de buitenboeien. Die moeten er zeker achter blijven.

Vrouwenacht: 14.50 u.
Een wedstrijd van de oranje vrouwenacht is spannend tot het eind. Nederland kan hard sprinten, maar ook – zoals vorig jaar in de WK-finale – op het laatst het anker uitwerpen. De herkansing van vandaag is er een van het stoelendansprincipe: wie als laatste nog staat, is af. De Australische vrouwen hebben de slechtste papieren in dit veld. Zij nemen de plaats in van de gediskwalificeerde Russen. Gevreesd wordt voor ‘last in, first out’.
Holland Acht: 15.00 u.
De Holland Acht moet herkansen. Er staan weer zestien massieve benen op de grond. Er blijft zicht op een medaille, en als je toch de eindstrijd haalt: waarom dan geen goud? Boudewijn Roëll vond het een voordeel om te moeten herkansen. Er viel genoeg te verbeteren. Er moet één ploeg af, de Italianen lijken daarvoor het meest in aanmerking te komen. Dat zijn ook al ‘Russenvervangers’.
Vrouwendubbelvier – Finale: 15.34 u.
Het uur van de waarheid voor de sterkste roeisters van Nederland. Stuk voor stuk hebben ze op de ergometer bewezen tot de wereldtop te behoren. De zware scullsters van coaches Nienke van Zijp en Josy Verdonkshot grossieren in medailles, vooral in de kleuren zilver en brons. Op een heel goede dag kan Nederland goud winnen, mits het tegelijkertijd tegenzit bij Duitsland en het verrassend sterke Oekraïne. Polen blijft een geduchte tegenstander, ook al werd deze boot door Nederland net voorbij gesprint in de herkansing. De USA-ploeg lijkt niet in vorm, maar dat was vorig jaar ook het geval tot de WKfinale. Daarin knalden ze er vandoor en grepen het goud. China doet niet mee om de knikkers.
Twee zonder stuurvrouw: 17.30 u.
Terwijl de eerste champagneflessen in het Lagoa Stadium alweer leeg naar de glasbak kunnen, hebben Aletta Jorritsma en Karien Robbers de sportieve plicht om straks de C-finale te roeien. Die kunnen ze winnen, ten koste van Canada en Wit-Rusland.