Tritons tripel: drie Nobelprijzen

Kort

Bij Triton lijkt het na 52 jaar droog te hebben gestaan, nog steeds een tikje surrealistisch. Maar de Varsity is dit jaar toch echt weer eens gewonnen. Om alsnog terug te kunnen kijken op oude (deels bijna vergane) glorie kan de trotse Utrechtse club mijmeren over de uitzonderlijke prestaties van drie oud-leden. Met roeien heeft dat in dit geval niets te maken, maar exceptioneel is het wel: zij wonnen elk de Nobelprijs.

[su_quote]Maak kans op ‘fluisterend goud‘, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]

Willem Einthoven (1860 – 1927) was de eerste. Hij was in 1880 een van de oprichters van Triton en werd in 1924 onderscheiden met de Nobelprijs voor fysiologie. Nico Bloembergen (1920 – 2017) kreeg in 1981 de prestigieuze wetenschapsprijs voor zijn bijdrage aan de natuurkunde. Gerard ‘t Hooft (geboren in 1946) won dezelfde variant. Dat was in 1999. Dit bekent dat één op de zeven Nederlandse Nobelprijswinnaars in Utrecht heeft geroeid.

Nerd
Met ‘t Hooft blikt Sportenstrategie.nl terug op zijn Tritontijd. In 1964 meldde hij zich bij de vereniging, onder druk van zijn vader. “Hij maakte zich terecht grote zorgen dat ik een nerd zou worden. Hij was lid geweest van het Corps in Delft, en stond erop dat ik USC-lid zou worden. En ik moest iets aan sport doen. Dat werd Triton”, aldus ‘t Hooft die er stuurman werd.